KÜLFÖLD

A parlament jelentése szerint a tömeges migráció rosszat tesz a francia gazdaságnak

A nemrég kiadott jelentés kategorikusan cáfolta azokat a korábbi előrejelzéseket, melyek szerint a bevándorlásnak gazdaságélénkítő hatása lesz.

A francia parlament alsóházának egyik nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint a tömeges migráció nem járult hozzá Franciaország gazdasági növekedéséhez, ugyanis a bevándorlók túlságosan alulképzettek és a munkavállalási hajlandóságuk is jóval alacsonyabb, mint a többségi társadalom tagjainak – írja a La Figaro.

Illegális migránstábor Párizs belvárosában. (Boivin/NurPhoto)

„A Franciaországba érkező migránsok tradicionálisan alulképzettek” – írják a jelentésben, amely szerint a bevándorlók 43 százalékának nincs semmilyen szakképesítése, vagy felsőoktatási végzettsége. Ez a szám pedig több, mint duplája a többségi társadalomban mért 20 százaléknak.

A jelentésben cáfolták azokat a korábbi tudományos előrejelzéseket, melyek szerint a bevándorlás gazdasági növekedést eredményez majd Franciaországban. „A bevándorlókra jellemző az alacsony képesítés és az alacsony foglalkoztatottsági ráta. Ezért a bevándorlásnak a hosszú távú növekedésre gyakorolt hatása korántsem olyan pozitív, mint azokban az országokban, ahol előnyben részesítik a magasan képzett bevándorlókat a többi bevándorlóval szemben.”

„A bevándorlás államháztartásra gyakorolt ​​hatása negatívabb Franciaországban, mint az OECD átlagában. Főleg azért, mert a bevándorlóknak alacsony foglalkoztatási rátája, és mert francia szociális ellátórendszer nagyobb támogatásban részesíti az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartásokat, amelyek között sok bevándorlócsalád.” – olvasható a jelentésben.

A jelentés szerint Franciaországnak arra kéne törekednie, hogy a magasan képzett munkavállalók bevándorlását részesítse előnyben, és Franciaországot vonzóbbá kéne tenni a vállalkozók számára. Mindemellett pedig több munkát és pénzt kellene fektetni a bevándorló nők társadalmi integrációjába, közülük ugyanis sokan egyáltalán nem dolgoznak.

”A migránsok semleges hatással vannak a francia gazdaság növekedésére, mert túlságosan is alulképzettek. A Franciaországba érkező bevándorlók 43 százaléka a családegyesítések miatt jött az országba és mindösszesen 13 százalékuk jött munkavállalás céljából. A munkavállalók bevándorlását ösztönöznünk kellene a családegyesítéssel szemben.„ – fogalmazott a jelentéssel kapcsolatban a La Figaronak Pierre-Henri Dumont, a francia nemzetgyűlés republikánus képviselője.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?