KÜLFÖLD

Õ a párizsi terrorista: ez a 20 éves férfi késelt

A párizsi merényletben egy embert meggyilkolt, négyet pedig megsebesített a támadó.
  • Szerző: Ripost

Csecsenföldi születésű, de nyolc éve francia állampolgársággal rendelkező férfi követte el a szombat éjszakai párizsi késeléses merényletet, amelyben meghalt egy ember és négy megsebesült - közölte Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő az RTL rádiónak nyilatkozva.

Griveaux elmondása szerint a férfi azután jutott hozzá francia állampolgársághoz, hogy előzőleg az anyja is megkapta. A férfi neve 2016 óta szerepelt abban az adatbázisban, amelyben radikalizmusra hajlamos személyeket tartják nyilván, mert ismerősei között volt olyan, aki részt vett a szíriai harcokban. Köztörvényes bűncselekményt nem követett el.

A szóvivő nem árulta el a tettes nevét, de a francia média híradásaiban elhangzott, hogy Hamzat Azimovnak hívják, 1997. november 1-jén született Csecsenföldön, és 2010 óta francia állampolgár - írta a Franceinfo. Egy strasbourgi egyetemen tanult és Párizsban lakott szüleivel.

A késes támadás szombaton késő este történt Párizs előkelő, turisták által gyakran látogatott belvárosi negyedében, az operaház közelében, ahol számos közkedvelt étterem, kávézó és patinás üzlet van. A merénylő "Allahu akbárt" (Allah a legnagyobb) kiáltozva követte el a támadást, válogatás nélkül rontott neki késsel a járókelőknek, egy embert megölt és négyet megsebesített, kettőt közülük súlyosan, állapotuk válságos. A halálos áldozat egy 29 éves francia férfi, és a sebesültek között van egy luxembourgi állampolgár.

Hírügynökségek szerint a rendőrök öt percen belül a helyszínre érkeztek, és az első bejelentés után kilenc perccel ártalmatlanították a támadót. Egy szemtanú szerint a férfi a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, az kiáltozva, hogy őket is megöli. A rendőrök előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, majd kénytelen voltak fegyvert használni.

A férfit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatás céljából előállították a támadó szüleit.

A hatóságok terrorcselekményként kezelik az esetet. A terrortett elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált erre bizonyítékkal, és csupán annyit közölt az elkövetőről, hogy a szervezet "katonája". Az Iszlám Állam ezt a kifejezést gyakran használja propaganda célból akkor is, ha semmi köze az elkövetőhöz.

Az elmúlt három évben több mint 240 ember halt meg Franciaországban az elsősorban Szíriában és Irakban tevékenykedő, korábban nagy területeket megszállás alatt tartó Iszlám Állam fegyveresei vagy a dzsihadista szervezettel rokonszenvező merénylők által elkövetett terrortámadásokban.

Gerard Collomb francia belügyminiszter Twitter-üzenetben méltatta a rendőrség "higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tette."

Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a "szabadság ellenségeinek".

 
 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?