KÜLFÖLD

A New York Times alkalmazottainak fele fél szabadon kifejezni a véleményét

Joe Biden egyelőre nem fejezte ki aggodalmát a balliberális lapnál uralkodó véleményterror miatt.

Egy a napokban publikált friss belső felmérés szerint a New York Times alkalmazottainak közel fele nem hisz abban, hogy szabadon kinyilváníthatja a véleményét a patinás lapnál – írja a New York Post internetes kiadása.

Az átfogó közvélemény-kutatás során a válaszadók csupán 51 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, mely szerint „ennél a cégnél (New York Times) szabad eszmecsere folyik; az emberek nem félnek kimondani azt, amit valójában gondolnak.”

„Noha a dolgozók többsége jól tájékozottnak vallja magát, sokan jelezték, hogy (az újság) álláspontjától eltérő álláspontokat nem értékelik a munkájuk során. Ehhez kapcsolódóan láttunk néhány negatív választ arra vonatkozóan, hogy van-e szabad véleménycsere a cégnél, és ebben a kérdésben a referenciaérték alatt maradtunk

- olvasható a Times belső vizsgálatának értékelésében, ahol az is megjegyzésre kerül, hogy minimum 61 százalékra szeretnék feltornászni azok arányát, akik szerint szabad véleménynyilvánítás van a lapnál.

A közvélemény-kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a Timesnál a klasszikus értelemben vett rasszizmus is teret hódított magának az elmúlt egy évben. A lap munkatársainak 74 százaléka mondta azt, hogy a vezetők és kollégák elfogadják az etnikai és faji különbségeket, ami 10 százalékos visszaesést jelent ugyanezen vizsgálat 2019-es eredményeihez képest.

A New York Times szerkesztőségének otthont adó felhőkarcoló Manhattanban, a 8. sugárút és a 41. utca sarkán. (forrás: wikipedia)

A közvélemény-kutatás eredménye nem különösebben meglepő annak tükrében, hogy a New York Times több újságírójától is megvált a véleménye, félreérhető kijelentései miatt a közelmúltban. A tudományos-ismeretterjesztő rovat egyik szerkesztőjét, Donald G. McNeilt például azért rúgták ki azonnali hatállyal napokkal ezelőtt, mert 2 éve elvileg rasszista kijelentéseket tett az afroamerikai közösségre egy a Times által finanszírozott perui oktatási kirándulás során. Egyes feltételezések szerint a „nigger” szót is a szájára vette, de ezt hitelt érdemlően senki sem tudta bizonyítani.

Szintén nagy port kavart egy tavaly júniusi eset, amikor a külsős vélemények számára fenntartott rovat (op-ed) vezetőjét azért rúgták ki a Timestól, mert megosztotta Tom Cotton arkansasi szenátor közleményét, melyben a republikánus politikus felszólította a szövetségi rendfenntartókat és katonákat, hogy fékezzék meg a szélsőbaloldali Black Lives Matter (BLM) nevű mozgalom és az Antifa erőszakos megmozdulásit. Az eset után több tucat alkalmazott kezdett tiltakozni James Bennet ellen mondván, hogy az általa megosztott vélemény veszélyezteti a Times fekete munkatársait. Az ügy pikantériája, hogy a rovatvezető kirúgása után több újságíró is felmondott a lapnál uralkodó véleményterrorra hivatkozva.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?