KÜLFÖLD

A német titkosszolgálat volt vezetője szerint a migránsok tönkretették Németországot

Nem várt helyről kapott kritikát az idén szeptemberben leköszönő Angela Merkel.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) korábbi vezetője kőkemény kritikát fogalmazott meg Angela Merkel bevándorláspolitikájával kapcsolatban a The London Times című konzervatív brit lapnak adott interjújában. Hans-Georg Maassen szerint a regnáló német kancellár történelmi hibát követett el 2015-ben, amikor meghirdette az „üdvözlés kultúráját” (willkommenskultur), és ellenőrizetlen körülmények között engedett be 1,2 millió illegális bevándorlót Németországba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hans-Georg Maassen 2012 és 2018 között, összesen hat éven keresztül vezette a német titkosszolgálat csúcsszervét, ami nagyjából hasonló feladatokat lát el, mint az amerikai FBI vagy a brit MI5. A migrációs válság csúcsán, azaz 2015-ben Maassen az elsők között jelezte szövetségi kormány irányába, hogy az ismeretlen szándékkal érkező bevándorlók még komoly fejfájást okozhatnak Németországnak, de a szavai süket fülekre találtak.

A biztonságpolitikai szakértőt azért menesztették az állásából 3 évvel ezelőtt, mert nyilvánosan ellent mondott Angela Merkelnek. A kancellár akkor arról beszélt, hogy a kelet-németországi Chemnitzben kirobbant zavargások idején a radikális jobboldal hívei vadásztak a bevándorlókra, de Maassen szembehelyezkedett a kormányfővel és azt mondta: nem az idegengyűlölet volt az események indító oka.

A The London Timesnak adott interjújában Maassen úgy fogalmazott, hogy a németek többsége a mai napig nem érti, mi szükség volt Angela Merkel végzetes migrációs politikájára.

„Az emberek egyszerűen nem értették, miként lehetséges az, hogy egyre több ember érkezik az országba, holott nyilvánvalóan nem voltak jogosultak menedékre; miért nem toloncoljuk ki őket, és hogyan lehet, hogy a politikusok egyszerűen beletörődtek abba a ténybe, hogy sokan áldozatul estek a migránsoknak”

- fogalmazott Maassen, aki azt is hozzátette, hogy Angela Markel egy erős vezető, de a migránsokkal szemben csak azért tanúsított megengedő magatartást, mert meg akarta nyerni a 2017-es szövetségi választásokat.

Hans-Georg Maassen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) korábbi igazgatója.

Maassen szerint Németország jóval kisebb mértékben szól bele a világpolitikai folyamatokba, mint ahogy azt a mérete és az ereje lehetővé tenné számára, és úgy érzi: „a németek egyszerűen beletörődtek abba a téves elképzelésbe, hogy az ország politikailag és gazdaságilag egyre inkább hanyatlik.” Ezért döntött amellett, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben megméretteti magát az idén szeptemberben esedékes szövetségi választásokon, megpróbál bekerülni a Bundestágba, ahol azért szeretne dolgozni, hogy a CDU-t visszavezesse a jobboldali, kereszténydemokrata gyökereihez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?