KÜLFÖLD

A NASA felfedezte: Mostantól két Hold kering a Föld körül!

A csillagászok észrevettek egy olyan aszteroidát, amely úgy tûnik, hogy a következő pár száz évben a Föld körül fog keringeni. Vagyis hivatalosan is kaptunk egy második holdat!
  • Szerző: P. B.

A 2016 HO3-nak nevezett aszteroida technikailag a Nap körül kering, de eközben néha a Föld is befogja néhány száz évre... majd kiszakadva a gravitációs vonzásból, ismét napkörüli pályára áll.

Az aszteroida kozmikus viszonylatban nem túl nagy, mindössze 40-100 méter átmérőjű, és keringésének félidejét a Naphoz közelebb, míg másik felét távolabb tölti. Ahogy a NASA szakértője, Paul Chodas fogalmazott a sajtóközleményben, “ez a csepp aszteroida egy kis táncba kezdett a Földdel”.

Bolygónk gravitációs ereje megakadályozza, hogy túl közel, vagy túl messze kerüljön, így soha nincs messzebb, mint a Hold-Föld távolság százszorosa, és soha nincs közelebb, mint ennek harmincnyolcszorosa. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 14 millió kilométernyire kering tőlünk az áprilisban felfedezett kísérő, melyről azt mondják, körülbelül egy évszázada csatlakozott hozzánk.

Persze szabad szemmel hiába is keresnéd az égen, ahhoz túl kicsi. Legyen elég a tudat, hogy mostantól két holdunk is van!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?