KÜLFÖLD

A miniszterelnök hivatalában tartott illegális buli okozott kormányválságot Nagy-Britanniában

Részben még a saját pártja is szembefordult a miniszterelnökkel. Mindenki felelősöket szeretne látni.

Az Egyesült Királyságban kormányválságot okozott egy napokban kiszivárgott, tavaly december 22-én készült videó, melyen az látható, ahogy Boris Johnson korábbi sajtótitkára, Allegra Stratton és a brit miniszterelnök több munkatársa azzal viccelődik, hogy a korlátozó intézkedések ellenére illegális karácsonyi partit rendeztek a kormányfő hivatalában - írja a BBC.

Mivel a kiszivárgott videó egy úgynevezett „próba sajtótájékoztatón” készült, az eseményen csak kormánytagok és tisztségviselők voltak jelen. Többek között a miniszterelnök egyik tanácsadója, Ed Oldfield, aki azt a kérdést tette fel a pódiumon álló sajtótitkárnak, hogy volt-e a miniszterelnöki hivatal karácsonyi partiján. Allegra Stratton erre először azt felelte, hogy ő hazament, majd mikor Oldfield azt kérdezte, hogy a miniszterelnök elnézné-e, hogy karácsonyi partit rendezzenek, egy másik jelenlévő kormánytag segítette ki sajtótitkárt, mondván, nem volt parti, csak sajt és bor. „A sajt és a bor rendben van? Ez egy üzleti találkozó volt” – folytatta Stratton, majd utána ő és a jelen lévők is hangosan felnevetnek.

„A fiktív parti egy üzleti találkozó volt. És nem volt szociális távolságtartás”

– folytatta nevetve az akkori sajtótitkár.

A humorizáló kormánytagokról készült felvétel széles körű társadalmi felháborodást váltott ki, ugyanis tavaly decemberben olyan szigorú járványügyi szabályok voltak érvényben szerte Nagy-Britanniában, melyek értelmében a családdal és a barátokkal való karácsonyi találkozások is tiltva voltak. Ennek megfelelően pedig a rendőrség rengeteg magánlakásban razziázott a korlátozások megszegése miatt, ami sokaknál kiverte a biztosítékot.

A botrány kirobbanása után Johnson hivatala, a Downing Street 10 kiadott egy közleményt, melyben határozottan tagadták, hogy lett volna ilyen parti. Mint írták, ők minden esetben követik az éppen hatályos koronavírus-szabályokat. Nem hivatalos források azonban azt állítják, hogy volt ilyen parti, és megközelítőleg 40-50 ember vett részt rajta.

Boris Johnson miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből. (MTI)

A Guardian beszámolója szerint az ellenzéki brit Munkáspárt elnöke, Keir Starmer a következőket mondta a botrányos videóval kapcsolatban: „Szégyenletes nevetni ezeken a hazugságokon. A miniszterelnöknek most tisztáznia kell magát és bocsánatot kell kérnie.”

„Emberek haltak meg, vállalkozások mentek tönkre, miközben a konzervatívok jól nevettek. Ha a miniszterelnöknek lenne egy kis becsülete, lemondana” – fogalmazott a közösségi oldalán Carol Mochan ellenzéki skót képviselő.

Fontos megjegyezni, hogy a botrány kapcsán részben még a saját pártja is szembefordult Boris Johnsonnal. Sir Roger Gale befolyásos konzervatív képviselő például azt mondta, hogy „a felelősöket a csúcson kell keresni, és ott kell, hogy fejek hulljanak.”

Szerdai parlamenti felszólalásában egyébként a miniszterelnök bejelentette, hogy vizsgálatot rendel el videóval kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?