KÜLFÖLD

A migránsok miatt új betegségek jelenhetnek meg

Az újonnan érkező menedékkérőket rendszerint a német hatóságok átfogó vizsgálatnak vetik alá, amivel próbálják kiszûrni többek közt a fertőző betegségeket. Más a helyzet azonban, ha valaki a családegyesítési rendszer keretében utazik be Németországba.
  • Szerző: WM

A Robert Koch Intézet 2016-ban 6000 tuberkulózisos esetet regisztrált Németországban. Egy évvel korábban, vagyis a migránsáradat kitörésekor ez a szám még alacsonyabb volt. A tbc-s betegek száma 2012 óta folyamatosan nő, az intézet pedig megerősítette, hogy a romló statisztika összefüggésben van a bevándorlással. Mint arról a %% is beszámolt már korábban, a zürichi egyetem mikrobiológiai tanszéke 2016 februárja és novembere között nyolc olyan tbc-s beteget regisztrált, akiknek szervezetében a kór egy sokkal ellenállóbb, Európában szokatlan válfaját találták.

A svájci eseteknél észlelt kórokozók négy különböző antibaktériumnak is ellenálltak. Az esetek közötti összefüggés az volt, hogy az összes beteg az úgynevezett Afrika szarva (Kelet-Afrika északi része) területről érkeztek Európába.

A gyors vizsgálatoknak és felismerésnek köszönhetően a fertőző betegség elterjedését sikerült megakadályoznia a szakembereknek. így feltételezhetnék, hogy a riasztó adatok fényében a német kormány elrendeli minden újonnan érkezett migráns esetében az átfogó vizsgálatokat. Német lapértesülések szerint azonban a helyzet nem ilyen egyszerű. Azok ugyanis, akik családegyesítés keretében érkeznek Németországba, azok nem központilag kerülnek elhelyezésre, hanem szétszórva országszerte. Ezekben az esetekben pedig a törvényi előírások nem alkalmazhatóak, vagyis senki nem kötelezheti a bevándorlókat orvosi vizsgálatokra. A törvény így szól:

A befogadó központokban vagy közösségi szálláson lakó külföldieknek kötelező az orvosi vizsgálatokon való részvétel. (…) Azok a külföldi személyek, akik a kedvezménnyel, például családegyesítéssel érkeznek Németországba, csak akkor esnek a rendelkezés hatálya alá, ha befogadó szállásokon vagy közösségi szálláson élnek.

A német fórumokon sokan attól tartanak, hogy az ellenőrizetlenül beáramló migránsok olyan betegségeket cipelnek majd be magukkal, amelyek korábban nem voltak jellemzőek, így az európai emberek szervezete nem is képes védekezni ellenük.  

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiszai vagy dunai? Melyik a legjobb halászlé?
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?