Létrehozva: 2020.07.06.

A migránsok hazaküldését szorgalmazza a dán kormány

Dánia talán az egyetlen skandináv ország, melynek következetes a bevándorláspolitikája, és nem öleli keblére a migránsokat gondolkodás nélkül.

Egy, a dán integrációs minisztérium honlapján megjelent nyilatkozat szerint a dán kormány felülvizsgálná a menekültstátusszal Dániában élő szír migránsok jogi helyzetét, mivel a háborús cselekmények egy része már megszűnt a közel-keleti országban, tehát elviekben semmi akadálya annak, hogy visszatérjenek szülőföldjükre azok, akik onnan korábban elmenekültek - írja a Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.

Mattias Tesfaye dán integrációs miniszter az ENSZ adataira hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban körülbelül 100 ezer menekült tért haza Szíriába a környező országokból, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a helyzet folyamatosan normalizálódik a korábban polgárháború sújtotta országban. Ennek tükrében pedig felül kell vizsgálni a Dániában élő szír állampolgárok jogi helyzetét, hiszen ezek az emberek nem jogosultak menekültstátuszra abban az esetben, ha már nincs háború, ami elől menekülniük kéne.

A minisztériumi nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy nem egy nagy egységként tekintenek Szíriára, ahová mindenkit hazaküldenének. Alaposan megvizsgálnák, hogy az ország mely részén folynak még háborús cselekmények, és csak ennek függvényében küldenék vissza a menekülteket. Például Damaszkusz és környékén réges-rég véget ért a háború, ezért oda minden további nélkül visszatérhetnek az emberek, de például a törökök által megszállt észak-szíriai területekről már nem mondható el ugyanez.

A dán kormány szerint jelenleg 900 olyan szír menekült él a skandináv országban, akik visszatérhetnének a szülőföldjükre. A most bejelentett vizsgálat elsősorban az ő jogi státuszukat tisztázná, és ha nincs akadálya, akkor már idén hazaküldenék őket. Ehhez az kell, hogy ne legyen háború Szíria azon területén ahová visszamennek, illetve hitelt érdemlően bizonyítani kell, hogy a hazatérésük után nem szabnak ki rájuk halálbüntetést, és nem lesznek kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak kitéve.

A bejelentést az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) éles kritizálta. Szerintük a Szíriában régóta fennálló háborús konfliktus békés rendezésére egyelőre nincs kilátás, ezért gyilkosság lenne visszaküldeni az onnan menekülőket. Az UNHCR szóvivője, Andreas Steenberg kiemelte, hogy Dániának nincs visszatérési megállapodása Szíriával, ezért a menekültek hazaküldése együttműködést jelentene Bassár el-Asszaddal és kormányával. Az ellenzékben lévő Dán Szociálliberális Párt arra szólította fel a konzervatív kormányt, hogy vegye figyelembe a ENSZ ajánlását és gondolja át a migránsok hazaküldésével kapcsolatos terveit.

Dániában egyébként már évekkel ezelőtt megkezdődött a menekültek jogi helyzetének felülvizsgálata, és lehetőség szerint mindenkit hazaküldtek, akinek nem volt jogalapja arra, hogy országban tartózkodjon. Így fordulhatott elő, hogy tavaly több migráns hagyta el Dániát, mint amennyi odaérkezett: összesen 2250 menekültet és bevándorlót küldtek vissza a származási országába, és csak 1520 menekültstátusz-kérelmet nyújtottak be az országban. A be- kivándorlás számainak különbsége -730, tehát Dániának tavaly negatív volt bevándorlási mérlege, ami utoljára 2011-ben fordult elő.

A migrációs válság csúcsán, 2016-ban 16 ezer bevándorló kért és kapott menekültstátuszt Dániában. Ettől az évtől kezdve azonban folyamatosan csökkent az újonnan érkezők száma, a hazaküldött migránsoké pedig folyamatosan nőtt. Ezt a tendenciát a következő évekre vonatkozóan is szeretné fenntartani a dán kormány.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy az aggodalom Szilágyi Áron drámai sérülése miatt

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

vg.hu

Nehéz éjszakájuk volt az ukránoknak - erőműveket támadtak az oroszok

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek