KÜLFÖLD

A migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani

A magyar kormány azt az álláspontot kívánja érvényesíteni az Európai Tanács által tárgyalt új keretstratégiában, hogy a migrációt nem menedzselni kell, hanem megállítani - mondta hétfőn Londonban Kovács Zoltán.
  • Szerző: ripost

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta:

Magyarország szilárdan képviselt álláspontjának része a tagállami szuverenitás tiszteletben tartása és a kettős mérce alkalmazásának megszüntetése is.

Mindez együtt feltételezi kulturális, elvi értelemben az Európai Uniót megalapozó keresztény kultúrkör elvi, filozófiai és gyakorlati alapjainak védelmét és tiszteletben tartását.

Kovács Zoltán szerint ehhez járul még a tagállamok gazdaságpolitikai mozgásterének tiszteletben tartása is, vagyis annak elismerése és elfogadása, hogy

minden EU-tagország joga saját gazdaságpolitikai elegyének kialakítása.

Kovács Zoltán hétfői tájékoztatóján hangsúlyozta: a folyamatosan képviselt hivatalos magyar álláspont szerint a brit kilépéssel kapcsolatos egyetlen fontos és mértékadó szempont az, hogy méltányos Brexitre van szükség, vagyis olyan feltételrendszerre, amely tiszteletben tartja a britek döntését.

Kiemelte: Magyarország számára elsődleges fontosságú az is, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok EU-jogok alapján szerzett jogosultságait és státusát a nemzetközi jog által lehetővé tett módon meg kell őrizni.

Kovács Zoltán szerint erre a brit kormány részéről Magyarország garanciákat kapott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?