KÜLFÖLD

A méhek képesek kiszagolni a koronavírust, fontos feladatot kaphatnak a járványkezelésben

A közönséges mézelő méhek másodperceken belül, 90-93 százalékos biztonsággal képesek felkutatni a koronavírusos mintákat.
címkék:

Holland tudósoknak sikerült megtanítaniuk közönséges mézelő méheket (Apis mellifera) arra, hogy kiszagolják a koronavírussal fertőzött emberektől vett mintákat. A Wageningen Egyetem bio-állatorvosi kutatólaboratóriumában eddig csaknem 150 ízeltlábút okosítottak ki Covid-19-szűrésre, de a számuk folyamatosan növekszik, mivel a tudósok fontos szerepet szánnak nekik a járvány elleni küzdelemben – írja Wageningen Egyetem hivatalos honlapja.

A koronavírus, akárcsak a legtöbb fertőző betegség, olyan metabolikus elváltozásokat okoz a szervezetben, ami miatt a kipárolgás és a testnedvek kissé más illatúvá válnak. Ezek az elváltozások azonban annyira marginálisak, hogy csak az olyan kifinomult szaglószervvel rendelkező állatok képesek észrevenni, mint a méhek vagy a kutyák. A négylábú házi kedvenceinket persze már évszázadok óta alkalmazzuk bizonyos dolgok, például kábítószer vagy robbanóanyag felkutatására, a méhekről azonban már nem mondható el ugyanez.

A tudósoknak a klasszikus pavlovi kondicionálás, más néven az inger-inger asszociáció segítségével sikerült koronavírus kiszimatolására megtanítaniuk a méheket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden alkalommal cukros vízzel jutalmazták a rovarokat, amikor fertőzött minta illatának tették ki őket, amit aztán addig ismételtek, amíg az állatok össze nem kapcsolták a koronavírus illatát az életet jelentő nektár felbukkanásával, és automatikusan a pozitív mintákra szálltak.

„A közönséges mézelő méheket egy méhésztől kaptuk, aztán a laboratóriumban hevedert kötöttünk rájuk a könnyebb taníthatóság érdekében. A pozitív minták bemutatása esetén jutalmaztuk őket, mindaddig, amíg maguktól fel nem fedezték azokat”

- fogalmazott Wim van der Poel, a Wageningen Egyetem virológus professzora, aki azt is hozzátette, hogy a méhek 90-93 százalékos biztonsággal, másodpercenken belül képesek felkutatni a koronavírusos mintákat, ami kimagaslóan jó aránynak mondható. Sőt, sokkal olcsóbb és gyorsabb is, mint laboratóriumi vizsgálatok, ezért nem tartja kizártnak, hogy a szegény, fejletlen országokban méheket fognak alkalmazni a drága tesztek helyett.

A közönséges háziméhek (Apis mellifera) képesek kiszagolni a koronavírusos mintákat.

Ahogy arról a korábban beszámolt, a kutyák is képesek felkutatni a koronavírus-fertőzött embereket. A nagyszebeni kinológiai központban például öt német és egy belga juhászkutyát képeztek ki erre a feladatra.

A romániai projekt tavaly szeptemberben indult, a kutyák idomítását a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, később pedig több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott a programba. Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

Koronavírus minták után kutató német juhászkutya a nagyszebeni kinológiai központban. (Forrás: Facebook)

„Valamennyi betanított kuya – az idomító megtévesztő és figyelemelterelő kísérletei dacára – tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Ez bámulatos” – lelkendezett a tesztelésre meghívott Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa.

A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren a zsúfoltabb járatoknál vetik majd be „éles küldetésben”, hogy a járványügyi ellenőrzés előtt segítsék a fertőzött utasok beazonosítását.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?