KÜLFÖLD

A magyar mintát akarják követni a kanadai konzervatívok

A kanadai konzervatívok nagy érdeklődést tanúsítanak a magyar családpolitika iránt, számukra ez modell - tájékoztatta a Kanadában tárgyaló Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára az MTI-t telefonon.
  • Szerző: MTI

A háromnapos látogatáson Kanadában tartózkodó Novák Katalin Ottawában és Torontóban folytatott megbeszéléseket a kanadai Konzervatív Párt vezető személyiségeivel, előadást tartott a tekintélyes Cardus Intézetben a magyar családpolitikáról és találkozott a magyar diaszpóra képviselőivel is.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta:

a kanadai konzervatívok kifejezetten keresik a kapcsolatot a Fidesszel, ezért találkozói és tárgyalásai egyúttal arra is alkalmasak, hogy a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökeként erősítse a két párt közötti kapcsolatokat is.

Novák Katalin kiemelte: a kanadai konzervatívok érdeklődtek a fiatalokat és a családalapításra készülőket segítő magyar intézkedések részletei iránt is, és

sokat kérdeztek arról, hogyan lehet az adórendszer révén segíteni a gyermekvállalást és általában a fiatal családokat.

Michelle Rempel bevándorlásügyekért felelős árnyékminiszterrel az államtitkár a migráció kérdéseit vitatta meg. Bár Kanada hagyományosan bevándorló ország, ugyanakkor náluk is fenyeget a rendezetlen és ellenőrizetlen bevándorlás, amely integrációs problémákat vet fel .

Novák Katalin, aki hozzátette, hogy

a kanadai Konzervatív Párt – amely az ősszel tartandó választásokon jó eséllyel ismét kormányra kerülhet – szintén az erős határvédelem híve.

Novák Katalin a torontói Szent Erzsébet templomban megnyitotta a keresztények üldözéséről szóló magyar kiállítást, és találkozott a magyar diaszpóra képviselőivel is, egyúttal ellátogatott a magyar kormány támogatásával most épülő diaszpóra missziós központba.

Tavaly indult el a Köldökzsinór programunk, amelynek köszönhetően

a Kanadában született magyar gyermekek is jogosultak egyszeri támogatásra és babakötvényre,

és ez nem is az anyagiak miatt fontos, hanem mert a kanadai magyarok érzik az anyaország támogatását – hangsúlyozta az MTI-nek az államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?