Létrehozva: 2020.02.21.

A leggazdagabb elnökjelölt: Így csinált 65 milliárd dolláros vagyont Michael Bloomberg

Az Egyesült Államok történetének leggazdagabb elnökjelölt-aspiránsa, Micheal Bloomberg körülbelül hússzor gazdagabb, mint Donald J. Trump.

Az amerikai demokrata párt elnökjelölt-aspiránsainak szerdai országos tévé vitájában Ellizabeth Warren Massachusettsi szenátor és Bernie Sanders vermonti szenátor is azzal támadta Michael Bloomberg egykori New York-i polgármestert, hogy a több mint 65 milliárd dolláros vagyonát kétes ügyletekkel és tudatos adóelkerüléssel szerezte.

A demokrata elnökjelöltek televíziós vitája. Balról jobbra: Michael Bloomberg, Ellizabeth Warren és Bernie Sanders. (Photo by Mark RALSTON / AFP)

„Egy olyan milliárdossal állunk szemben, aki kövér disznóknak és lófejű leszbikáknak nevezett nőket. Nem, nem Donald Trumpról beszélek, hanem Bloomberg polgármesterről. A demokraták nem fognak győzni, ha olyan jelöltünk van, aki eltitkolta az adóbevallásait, nőket zaklatott, és rasszista rendőri gyakorlatot vezetett be.„ - fogalmazott Warren.

„Mike Bloomberg jóval nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a társadalom alsó rétegeiben élő 125 milliónyi amerikai együttvéve. Ez így nem jó, ez erkölcstelen” – jelentette ki pártársárról Sanders, aki értelemszerűen nem fűzte hozzá a mondandójához, hogy Bloomberg egy nem túl tehetős középosztálybeli családban született, édesapjától lényegében semmit sem örökölt, a vagyonát pedig saját maga teremtette meg.

Hogyan szerezte 65 milliárd dolláros vagyonát Bloomberg?

Bloomberg Boston egyik elővárosban, Medfordban született 1942-ben. A későbbi politikus klasszikus középosztálybeli családban nőtt fel: egy külvárosi kertes házban laktak, két autójuk és rengeteg hiteltartozásuk volt.

Bloomberg 1964-ben villamosmérnöki diplomát kapott a Johns Hopkins Egyetemen, majd a Harvard üzleti iskolájában szerezett mesterdiplomát. Miután 1966-ban befejezte a felsőoktatási tanulmányait a Salomon Brothers nevű befektetési banknál kapott gyakornoki állást New Yorkban.

Saját elmondása szerint a pénzintézetnél először egy olyan helységben kellett dolgoznia, ahol légkondicionáló sem volt, és annyi papírt kellett ide oda hordania a bank épületén belül, hogy a dokumentumokat gyakran az alsógatyájába tömködte, hogy ne kelljen kétszer fordulnia.

Michael Bloomberg fiatal részvény kereskedőként. (Twitter)

Bloomberg keményen dolgozott és szépen lassan lépkedett felfele a szamárlétrán. A kezdés után egy évvel már a bank részvénypultjánál dolgozott, ahol a bank vastag ügyfeleinek a részvény-portfólióját kezelte. Bloomberg végül 1973-ban a Salomon Brothers általános partnerévé, valamint részvény-kereskedelmi és rendszerfejlesztési osztálynak a vezetőjévé vált.

Bloomberg 15 évet töltött a banknál, ahol a megbízatása 1981-ben ért véget, amikor a pénzintézetet felvásárolta a Phibro Corporation. Egy 2017-es New York Times interjújában elmondta, hogy Phibro 10 millió dolláros végkielégítési csomagot ajánlott fel neki az elbocsátás után.

Ha nem rúgtak volna ki a Salomontól, amely a Citigroup részévé vált, akkor nem lett volna 10 millió dollárom sem. Így viszont a pénz segítségével beindítottam a saját informatikai és tanácsadó cégemet, az Innovative Market Systems-t, amit később Bloomberg L.P.-re neveztem át. – fogalmazott Bloomberg, akinek a karrierje ettől kezdve meredeken ívelt felfelé.

A Bloomberg L.P. fő profilja olyan számítógépes terminálok programozása volt, melyek valós idejű piaci adatok és egyéb pénzügyi számítások elvégzésére hoztak létre befektetési bankok és a Wall Street-i cégek számára. A termék rövid időn annyira sikeressé vált, hogy a Merrill Lynch nevű pénzintézet 30 millió dollár fektetett be Bloomberg cégébe. A terminálok előfizetéses rendszerben működnek, és kategóriától függően évi 20 000–24 000 dollárba kerül egy darab. A vállalat ma több mint 325 000 előfizetővel büszkélkedhet.

Az első Bloomberg terminál (Twitter)

A Bloomberg L.P. 1990-es évek elején a média világában is megvetette a lábát és létrehozták a gazdasági hírekkel foglalkozó Bloomberg News-t, a Bloomberg TV-t és a Bloomberg Radio-t. A sikeres üzletember már bőven dollár milliárdos volt, amikor 2001-ben lemondott a Bloomberg L.P. ügyvezetői pozíciójáról, hogy politikai karrierbe kezdhessen. Bloomberget 2002-ben választották New York polgármesterének, amely tisztséget egészen 2013-ig töltötte be.

Bloomberget 2014-ben újra kinevezték a nevével fémjelzett óriásvállalat vezérigazgatójának, amiről újra le kéne mondania, ha megválasztanák Az Egyesült Államok elnökének.

Michael Bloomberg ma 65,5 milliárd dolláros, azaz átszámítva nagyjából 20 ezer milliárd forintos összvagyonnal rendelkezik, amivel az Egyesült Államok történetének valaha volt leggazdagabb elnökjelöltje.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kipukkadt a lufi, vágott hangfelvételt közölt a feleségéről Magyar Péter

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya