Létrehozva: 2021.01.31.

A lazítás után eldurvult a helyzet Portugáliában

Egyetlen ország sem követheti el azt a hibát, mint ami Portugáliában megtörtént.

Előzmények:

2020 december közepén a koronavírus-járvány visszaszorulóban volt Portugáliában. Az új esetek száma és a kórházba kerülők száma csökkenő tendenciát mutatott, de a halálesetek napi száma továbbra is magas szinten volt (80-90 elhunyt).

A karácsonyi ünnepekre ezért átmeneti enyhítéseket vezettek be. A szilveszteri ünnepségekre viszont fenntartották a szigort.

  • December 23. és 26. között szabadon lehetett közlekedni az országban: 24. és 25. éjjel 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig.
  • A családi ünnepek kapcsán felelős magatartásra intették a portugálokat.
  • Az éttermek december 24-én és 25-én hajnal 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva.
  • Szilveszterkor a kormány letiltotta a nagy ünnepi összejöveteleket, ezért december 31-én 23.00-tól kijárási tilalmat rendelt el. December 31-én 0.00 órától 01.04-én hajnali 5 óráig tilos volt a járások közötti mozgás.
  • Az utcákon vagy a nyilvánosság számára nyitva álló partik nem voltak megengedettek. Az utcán legfeljebb 6 fős csoportosulások lehettek.
  • Az éttermek szilveszterkor nyitva lehetnek, 22.30-ig. Január 1-jén 13.00-ig szolgálhattak ki vendégeket.
  • 2021. január 1-2-3-án 13.00-tól kijárási tilalom lépett életbe.
  • A brit vírus ekkor már minden bizonnyal jelen volt az ország kontinentális részén is és ez a mozgásszabadság hozzájárult a vírus szétterjedéséhez az országban.

    Fotó: MTI

    Portugália járványügyi helyzete az Újévet követően rövid idő alatt kritikussá vált, a magas esetszámok miatt kórházak már az év elejére a kapacitásaik határaira jutottak. Szakemberek már az év elején is az ország azonnali lezárását sürgették.

    Folyamatos szigorítások:

    Az első komolyabb – nem a hétvégi mozgást érintő – korlátozási körre csak január 15-ével került sor. Portugáliában január 15-én már napi 150 felett volt a halottak száma és 10.000 felett a napi esetek száma.

  • Az éttermek ismét csak elvitelre vagy házhoz szállításra dolgozhattak.
  • Az otthonokat csak meghatározott indokkal lehetett elhagyni (munka, vészhelyzet, egészségügyi indok.)
  • Minden bezárt, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével.
  • Az iskolákban viszont január 22-ig maradt a jelenléti oktatás.
  • A portugál kormány szinte azonnal (január 18-án), a január 15-én bevezetett korlátozó intézkedések további szigorítására kényszerült a kritikussá vált járványügyi helyzet miatt. Bár az orvosi szervezetek a teljes zárást javasolták, a kormány ekkor sem zárta be az iskolákat, azokat minden korosztály számára nyitva tartják, sőt a napköziket is kinyitják.

  • Tilos az üzletekben bármilyen italt, még kávét is értékesíteni ablakon keresztül.
  • Az emberek nem tartózkodhatnak (gyülekezhetnek) nyilvános helyeken, például parkokban;
  • A személyes munkavégzéshez a munkáltató írásbeli nyilatkozata szükséges;
  • A hétvégén visszaáll a járások közötti mozgás tilalma;
  • Az üzleteknek hét közben 20 órakor, hétvégén 13 órakor be kell zárnia, az élelmiszer boltoknak 17.00-kor.
  • Miután január közepére végleg bebizonyosodott, hogy a brit koronavírus-mutáció exponenciális mértékben terjed az országban, a portugál kormány bejelentette a teljes zárást január 22-től. Az összes egyetemet, iskolát, óvodát, bölcsődét és napközit bezárták, egyelőre 15 napra. A közigazgatásban is 15 napra felfüggesztették az ügyintézést, a bíróságok szintén csak sürgős esetben járnak el.

     

    Portugália járványügyi helyzete tovább súlyosbodott. A pandémia kitörése óta január 28-án regisztrálták a legmagasabb új esetszámot (16.432) és halálozást (303 elhunyt 24 óra alatt). Az adatok továbbra is romló tendenciát mutatnak. Addig marad a kórházak mindent felülmúló zsúfoltsága, mely különösen a Lisszaboni Régiót sújtja. Ide köthető az új fertőzések fele és itt a legmagasabb a brit koronatörzs-mutáció aránya is (50% az összes fertőzöttből). Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legújabb adatai alapján, Portugália a 14 napos intervallumban 100.000 lakosra jutó esetszámot tekintve (1429 eset – a korábbi adatközlés 1215) és ugyanezen intervallumban az egymillió lakosra jutó halálozásokat tekintve is a szomorú első helyen áll (247 haláleset – a korábbi adatközlés 178 elhunyt).

    A portugál kormány a következő szigorításokat rendeli el január 31-tól február 14-ig tartó érvénnyel:

  • A portugál állampolgárok csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét (igazolt külföldi munkavégzés, igazolt külföldi tartózkodás, közvetlen (elsőfokú) családtagok látogatása, humanitárius és egészségügyi célú utazások, stb);
  • a szárazföldi határellenőrzést visszaállítják, egyelőre meg nem határozott repülőjáratok felfüggesztésre kerülhetnek, továbbá
  • Brazília és az Egyesült Királyságon túlmenően a legtöbb európai országból (FIN és NOR kivételével) csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni
  • Portugália Spanyolországgal közös szárazföldi határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázó szállítása, mentőautók számára engedélyezett;
  • az állami egészségügyi rendszer megerősítése, az egészségügyi dolgozók számának növelése érdekében a kormány lehetővé teszi a nyugdíjas, szakvizsgával még nem rendelkező, illetve megkönnyíti a külföldi diplomával rendelkező szakemberek szerződtetését.
  • a január 22-én két hetes időszakra felfüggesztett óvodai, általános, középiskolai oktatás február 8-tól indul újra, a korábbiakkal ellentétben távoktatási rendszerben. – a bölcsődék további két hétig zárva tartanak, a járványügyi helyzet függvényében itt is kéthetenként vizsgálják felül a döntést.
  • Oltások

    Eddig mintegy 74 ezer ember kapott két adag oltást, és további 183 ezer fő kapta meg az első adagot a Pfizer és nagyon kis részben a Moderna oltóanyagából. (Ez utóbbiból összesen 8.400 adag érkezett az országba). Mellékhatásokat csak a beoltottak 0,65 százalékánál észleltek. Az első negyedévben 1,5 millió adag oltóanyagnak kell Portugáliába érkeznie, a második negyedévben pedig ötmillió adagot várnak. (Az AstraZeneca oltóanyagával is kalkulálva.)

    Viták

    A politikai viták a karácsonyi enyhítések kérdésén már túlléptek. A kormányfő ezen a héten egy televíziós interjúban beismerte, hogy ha tudtak volna a brit mutáns nagy mértékű jelenlétéről, illetve terjedéséről, akkor máshogy kezelték volna a karácsonyi nyitást. Ezen kívül az intézkedések kommunikációjában látott hibákat, nem tudták „átadni az üzenetet”, hogy mennyire súlyos a helyzet és milyen szigorra van szükség a korlátozások betartásában. Az ellenzék a legutóbbi parlamenti vitában hangsúlyozta: jóllehet az egészségügyi szakértők már január elejétől a zárást javasolták, a kormány csak két hét késedelemmel, több lépésben, vonakodva zárta be az iskolákat.

    Jövő héten indul az újabb prioritást élvező csoportok oltása, és egy módosítás nyomán elkezdik a kormány/parlament/önkormányzatok vezetőinek, (illetve minden egyes szerven belül, a járványügyi védekezésben kiemelt helyet elfoglaló személyeknek) a beoltását. Az ellenzéki pártok vezetői élesen bírálták a kormányt a módosítás miatt, és a legtöbb ellenzéki párt vezetője lemondott az elsőbbségi oltás lehetőségéről.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

    origo.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

    life.hu

    Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

    vg.hu

    Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

    ripost.hu

    4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

    mandiner.hu

    Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

    origo.hu

    Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

    lakaskultura.hu

    Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

    ripost.hu

    Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    KÜLFÖLD

    Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

    KÜLFÖLD

    A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

    KÜLFÖLD

    Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

    KÜLFÖLD

    Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

    KÜLFÖLD

    Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

    KÜLFÖLD

    Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

    KÜLFÖLD

    Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

    KÜLFÖLD

    A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya