KÜLFÖLD

A krampuszok rasszisták, mert sértik az "afrohollandokat"

Ezért kifehérítik és spanyol nemeseknek öltöztetik őket... A józan ész megáll, a liberális demokrácia pedig dübörög Hollandiában.
  • Szerző: SZM

Közeleg a Mikulás és fellángolt a vita Hollandiában. Vajon a feketére mázolt krampuszok politikai szempontól is korrektek-e, vagy megsértődhetnek-e miattuk a tömegesen bevándorolt afrikaiak? Normális ember ilyesmin nem gondolkodik, de a mindenben rasszizmust szimatoló liberálisok, a sajtójukon keresztül ismét a holland társadalom nyakába öntötték ezt a kardinális kérdést, hadd legyen bűntudatuk, ha nem így gondolják.

A holland Mikulást feketére mázolt képű krampuszok, helyi nevükön Fekete Péterek (Zwarte Piet) segítik, akik édességet szórnak szét a gyerekeknek Szent Miklós napján.

A liberálisok szerint a krampuszok rasszisták, diszkriminatívak, ráadásul emlékeztetnek a hollandok gyarmatosító múltjára.

Ezért aztán az amszterdami Mikulás-parádé szervezői úgy döntöttek, megváltoztatják a krampuszokat. Kitalálták, hogy 17. századi európai, spanyol nemeseknek öltöztetik őket. A hollandok hagyománya szerint ugyanis a Mikulás Spanyolországból érkezett hajóval Hollandiába. A hagyománymódosításhoz Hága városa is csatlakozott.

Az új, polkorrekt krampusz..

“Ez egy régi és elavult hagyomány” – nyilatkozta valaki az Euronewsnak. Majd így folytatta: azért kell a hagyományt meghaladni, mert stagnál a rasszizmusról folytatott párbeszéd ebben az országban...

Hollandia más részei azonban kitartanak a krampuszok /Fekete Péterek/ mellett. A frízföldi Dokkum városában a régi Fekete Péterekkel ünnepelnek továbbra is. Itt a rohamrendőrségnek kellett elhajtania a liberális aktivisták buszait egy másik városba.

A holland kormány nem foglalt állást az ügyben.

És ezeket olvastad már?