KÜLFÖLD

Megdöbbentő: a koronavírusos kisgyerekek fele újszülött!

Egy új tanulmány szerint sajnos egyre több az 5 év alatti koronavírusos kisgyerek, ráadásul sokuk újszülött. Megérkeztek az erre vonatkozó első adatok!
  • Szerző: Ripost

Egyre több a koronavírusos kisgyerek

Az új bizonyítékok szerint a kisgyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a COVID-19 fertőzés szempontjából, mint azt eredetileg előre jelezték. Azonban a COVID-19 fertőzés széleskörű feltérképezésére és értelmezésére ez idáig még nem került sor ötéves kor alatti gyermekeknél – hívja fel a figyelmet a sciencedirect.com szakmai oldal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Most azonban ez is megszületett. A vizsgálat 1214 öv évnél fiatalabb kisgyermeket vett górcső alá, akik igazoltan elkapták a koronavírust, 2020. június 4-ig.

50%-uk újszülött

A vizsgálat eredménye pedig kimutatta, hogy a koronavírusos kisgyerekek 50%-a újszülött volt, 53%-uk fiú, és sajnos 57%-uknak tünetei is voltak, de 40%-uk nem igényelt kórházi ellátást. Akik viszont bekerültek, azok 49%-ánál alkalmazni kellett oxigénterápiát, 7%-uknál pedig olyan súlyos volt a fertőzés, hogy intenzív osztályra kerültek, és egy csecsemő el is hunyt.

Sok a koronavírusos újszülött

Sok a koronavírusos újszülött
Fotó: illusztráció/pixabay

A leggyakoribb tünetek a láz (38%), felső légúti tünetek (35%), és az emésztésüket érintő tünetek (7%) voltak.

Idősebb gyerekeknél is veszélyes lehet a fertőzés!

Egyre több sajnos az olyan gyermek, akik vagy enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen estek át a koronavírus-fertőzésen, ám hetekkel később mégis kórházba kerülnek, méghozzá igen súlyos, gyulladásos tünetekkel – gyakorlatilag sokszervi gyulladással.

Egyre több a covidos újszülött

Sokszervi gyulladásból gyógyul egy kisfiú a Semmelweis Klinikán. Fotó: Semmelweis Egyetem

A legtöbb gyermek állapota kritikus. Érdemes tehát nagyon figyelni a gyerekekre, és ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, azonnal forduljunk velük orvoshoz!

Tünetek:

  • több napja tartó magas láz
  • erős hasi fájdalom
  • hányás vagy hasmenés
  • gyakoriak a bőrtünetek, valamint a kétoldali kötőhártya gyulladás, szemvörösödés.
  • a labor paraméterek rendkívül súlyos gyulladást igazolnak és a teljes vérképben gyakori akár több komponens alacsonyabb száma

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?