KÜLFÖLD

A kamion 200 fokos motorterében bújtak el, ez lett a vége...

Jelentősen nőtt a migránsok száma a görögországi Pátra kikötőjében, ahonnan az illegális bevándorlók Olaszországba szeretnének eljutni. Ezért az álmukért sokan az életüket kockáztatják.
  • Szerző: WM

Kifelé! Kifelé! Lebuktatok!

– ezek a mondatok már mindennaposnak számítanak Görögország egyik legforgalmasabb kikötőjében, Pátrában.

 A határőrök az Olaszország felé behajózásra váró kamionok alól gyűjtik be a Közel-Keletről és Afrikából érkezett migránsokat.

A német Bild riportja szerint a migránsok célja, hogy a kamionok leglehetetlenebb helyein elbújva, átjussanak az ellenőrzésen, hogy aztán elindulhassanak a hőn áhított Olaszországba. Ahonnan aztán a legtöbben továbbvándorolnak Ausztria és Németország felé.

A határőrök szedtek már elő migránst olívás zsákok közül, de olyan hordóból is, ami hermetikusan le volt zárva, és ha nem fedezik fel őket, akkor pár perc alatt megfulladtak volna. Az sem ritka, hogy a kamionok keréktengelyén vagy a motornál keresnek maguknak rejtekhelyet a migránsok.

Éjszakáról éjszakára több százan próbálják kijátszani az ellenőrzési rendszert, hogy kijussanak a pokol előteréből – a migránsok így nevezik ugyanis Görögországot.

A határőrök naponta 400 kamiont vizsgálnak át röntgenkészülékekkel, kutyákkal és egyéb eszközökkel. Egy kamionsofőr azt meséli, hogy mindig ugyanaz a forgatókönyv, ahányszor csak Pátra közelében jár. Kiszáll megvenni a hajójegyet Olaszországig, és mire visszamegy, már a teherautó alatt lógnak a fiatal migránsok.

Az egyik határőr egészen elképesztő esetről számol be a Bildnek. „Megtörtént, hogy a motortérben bújt meg két illegális bevándorló, ahol akár 150-200 fok is lehet. Az egyikük meghalt, a másiknak szerencséje volt.”

Persze van olyan kamionos is, aki kihasználja a lehetőséget, és jó pénzért próbálja átcsempészni a migránsokat Olaszországba.

Az üzlet kifizetődő is lehet, mivel a csempészek 600-800 ezer forintot kérnek egy migráns elrejtésért a csomagtérben.     

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?