KÜLFÖLD

A járvány átírja az amerikai elnökválasztás esélyeit?

2001 szeptember 11-e óta nem élt át akkora katasztrófát New York, mint az elmúlt napokban. Annyi a halott a nagyvárosban, hogy hűtőkamionokban tárolják őket. Közben egész Amerika kezdi megtanulni New York állam kormányzójának a nevét, akit már most sokan hősnek neveznek.
  • Szerző: Ripost

Megoszlanak a szakértők véleménye arról, hogy a jelenlegi amerikai kormány időben hozta-e meg a szükséges óvintézkedéseket. Úgy tűnik, hogy a nyolcmilliós nagyváros lett a koronavírus észak-amerikai gócpontja. A cikk írásakor 76 ezer megbetegedést, és több mint 1700 halottat regisztráltak csak New Yorkban. Ez a többszöröse a többi amerikai állam adatainak. Az Egyesült Államoknak olyan vészhelyzettel kell szembenéznie, amire évtizedek óta nem volt példa. Úgy tűnik azonban, hogy a legnehezebb időkben is születnek hősök. Egyre többen emlegetik New York állam kormányzóját a krízis hősének.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Targoncával teszik a holttesteket egy hűtőkamionban New Yorkban.
Fotó: REUTERS

A politikus elrendelte a katonák kivezénylését az utcákra, a város szívében, a Central Parkban pedig egy átmeneti tábori kórházat hozott létre napok alatt.

A gyors intézkedések még nagyobb népszerűséget hoztak a 62 éves demokrata szenátornak, akire már a pártján belül is sokan felfigyeltek. Sőt, egyesek már egyenesen azt követelik, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje, így egyben Donald Trump kihívója is a soron következő választásokon. Támogatói szerint Andrew Cuomo lehet a 21. század Franklin Rooseveltje, aki még a második világháborúban nézett szembe a náci Németországgal.

Andrew Cuomo kormányzó
Fotó: Getty Images

A demokraták eddigi favoritja, az egykori alelnök Joe Biden egyre népszerűtlenebb. Az általános vélekedés szerint túl idős és nem eléggé energetikus. A politikai ellenfelei előszeretettel nevezik álmos Joe-nak. Szakértők már arról beszélnek egyébként, hogy százezrek halhatnak meg az Egyesült Államokban a koronavírus okozta megbetegedésben. Ha ez valóban így lesz, akkor elkerülhetetlen, hogy ezért a jelenlegi elnököt tegyék felelőssé. A novemberi elnökválasztáson még nem tudni, hogy ki lesz Donald Trump ellenfele, de könnyen lehet, hogy Cuomo lesz a befutó.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?