KÜLFÖLD

A horvátok is felszálltak a magyar vonatra, együtt mondunk nemet az ENSZ paktumára

Horvátország első női elnöke, Kolinda Grabar-Kitaroviæ a héten bejelentette, hogy nem fogja aláírni decemberben, Marokkóban az ENSZ migrációs paktumát.
  • Szerző: WM

Legyenek biztosak benne, hogy a decemberi marrákesi csúcstalálkozón nem fogom aláírni az ENSZ által előterjesztett migrációs megállapodást – ezt Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök mondta a hét közepén. Az elnök szóvivője, Ivana Crnic az egyik horvát lap kérdésére kijelentette: 

Az illegális bevándorlással és a paktummal kapcsolatos aggodalmak teljesen érthetőek.

Ha a horvátok valóban elutasítják a megállapodás aláírását, akkor azzal csatlakozik Magyarországhoz, az Egyesült Államokhoz, Ausztriához és Ausztráliához. Sajtóinformációk szerint pedig a következő hetekben a dán, olasz, lengyel és cseh kormány is bejelentheti, hogy ebben a formájában nem hajlandóak aláírni a paktumot.

A legtöbben azt kritizálják, hogy a megállapodás hatalmas terheket és kötelezettségeket róna a tagállamokra, míg a migránsoknak semmilyen kötelezettsége nem lenne, csupán a jogaikat erősítenék. Szakértők azt is kiemelték a paktum szövegéből, hogy ez az egyezmény teljesen összemossa a legális és az illegális migrációt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?