KÜLFÖLD

A francia újszülötteknek már az ötöde arab eredetű nevet kap

70 év alatt 19-szeresésre nőtt az olyan újszülött gyermekek aránya Franciaországban, akik arab-muszlim eredetű nevet kaptak.

Jérome Fourquet francai politológus és egyetemi tanár a La Figaro című jobboldali napilappal készített interjújában azt mondta, hogy 2019-ben az újszülött csecsemők 19 százaléka kapott arab vagy muszlim eredetű nevet Franciaországban, míg 1960-ban ez a szám mindösszesen 1 százalék volt.

(Twitter)

Fourquet megjegyezte, hogy az újszülöttek etnikai hovatartozásának drasztikus változása elsősorban a 2000-es évek óta tapasztalt folyamatos bevándorlásra, valamint arra vezethető vissza, hogy a franciák gyermekvállalási hajlandósága látványosan visszaesett. Például tavaly 70 ezerrel kevesebb olyan gyermek született, akinek mindkét szülője francia, mint 2014-ben.

„A Francia Nemzeti Statisztikai Hivatal (INSEE) által minden évben publikált újszülöttek keresztneveinek adatbázisa lehetővé teszi a migráció okozta demográfiai változásoknak a tanulmányozását, ugyanis a francia egészségügyi rendszerben minden gyereknevet dokumentálnak, még akkor is ha a szülők illegális bevándorlók és a más állami hatóságok számára láthatatlanok.” - fogalmazott interjújában Fourquet.

És ezeket olvastad már?