KÜLFÖLD

A francia Republikánusok kiállnak a Fidesz mellett

Laurent Wauquiez, a francia Republikánusok elnöke, és a párt európai parlamenti listavezetője, Francois-Xavier Bellamy szerint Orbán Viktornak és a Fidesznek az Európai Néppártban a helye. A Republikánusokat a volt francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy alapította.

Hiába kezdeményezte 13 párt a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, erre nem sok esély maradt azok után, hogy az egyik legnagyobb európai konzervatív párt, a Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök nevével fémjelzett politikai vonal örököse,

a Republikánusok egyértelműen Orbán Viktor mögé sorakoztak föl.

Laurent Wauquiez, a Republikánusok elnöke sokszor szembekerült a bevándorláspárti Macron elnökkel, főleg a migrációval kapcsolatban. Wauquiez-t tartják egyébként Macron legerősebb ellenfelének.

Wauquiez azt mondta a Le Figaro szerint, hogy a Fidesznek abszolút helye van az Európai Néppártban.

Francois-Xavier Bellamy, a Republikánusok nyíltan katolikus értékeket valló (és ezért a balliberális oldalon többször bírált) fiatal politikusa a France Inter rádió reggeli műsorában a Fidesz mellett foglalt állást. Szerinte nem lenne tisztességes megválni egy olyan párttól, amelyik 2001 óta tagja a Néppártnak, és arra is figyelmeztet, hogy a keleti-európai pártok közül senki sem akarja a Fidesz kizárását,

így fennáll egy olyan veszély is, amelynek következtében az Európai Néppárt kettészakadhat kelet és nyugat között és ez semmiképpen nem kívánatos.

Bellamy egy korábbi interjúban arról is beszélt,

ha már ősszel is uniós képviselő lett volna, nem szavazza meg a Magyarország elleni Sargentini-jelentést.

Egyébként a francia Republikánusok többsége nem szavazta meg a Soros-Sargentini jelentést.