Létrehozva: 2021.11.17.

A Decathlon nem árul többé kenukat, mert azokat határsértésre használják a migránsok

A francia érdekeltségű sportáruházlánc a La Manche csatornán kialakult migrációs válsághelyzetre hivatkozva hozta meg a döntését.

Határozatlan időre leállította a kajakok és kenuk eladását Északkelet-Franciaországban a Decathlon sportnagykereskedés, mivel a Nagy-Britanniába induló illegális migránsok egyre több esetben használják azokat a La Manche csatornán történő átkeléshez – írja a Le Parisien francia hírportál.

Egy kedden kiadott közleményben a Decathlon arról adott hírt, hogy calais-i és Grande-Synthé-i üzleteiben egészen biztosan felfüggesztik a sporteszközök árusítását, de ha kell, szélesebb körű tilalmat is elrendelhetnek. A cég hangsúlyozta, hogy ezek a sporteszközök alkalmatlanok arra, hogy azokkal bárki átkeljen a Franciaországot Nagy-Brittanitól elválasztó, mintegy 34 kilométer széles tengerszoroson.

A hajózás során biztonságot növelő árucikkeket, mint például az életmentő mellényeket, evezőket és hővédelmi eszközöket azonban továbbra is értékesíteni fogják. A Decathlon szerint az a javaslat, hogy a kajakokat és kenukat vegyék ki a kínálatból, a helyi üzletektől érkezett.

Illegális migránsok egy kenuval próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba.

Idén egyébként több mint 23 ezer migráns szelte át csónakokon a La Manche csatornát, hogy eljusson az Egyesült Királyság területére, miközben tavaly mindössze 8404 átkelést regisztráltak. Csak a múlt csütörtökön rekord számú, 1185 migráns érte el a brit partokat.

Az illegális bevándorlás megfékezését a brit kormány kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a francia vezetéssel együttműködve szigorúbb határellenőrzésben állapodott meg a partvonalon.

Ennek megfelelően Gérald Darmanin francia belügyminiszter utasítására kedden felszámolták az egyik legnagyobb migránstábort az északkeleti Dunkerque Grande-Synthe nevű elővárosa közelében.

Franciaország és Nagy-Britannia között feszült a helyzet, a többi között éppen a La Manche csatornát átszelő illegális migránsok miatt. Darmanin egyébként hétfőn egyeztett brit hivatali partnerével, Priti Patellel a migrációs kérdés kezeléséről.

Komoly feszültséget okoz a migráció Párizs és London között. A francia belügyminiszter zsarolással vádolta meg brit kollégáját, miután a londoni törvényhozásban kijelentette: ezentúl visszatoloncolják Franciaországba a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlókat.

Az éjszaka sötétjében, zseblámpa fényénél járőröznek a francia rendőrök a La Manche csatorna partjainál. Lépten-nyomon a bevándorlók nyomaira bukkannak: a megtalált gumicsónakot késsel felvágják, így téve használhatatlanná.

„Próbáljuk megakadályozni, hogy tengerre szálljanak. Bármilyen csónakba hajlandóak beleszállni, ez rendkívül veszélyes” – mondta a rendőrtiszt. A belga közszolgálati televízió riporterének nyilatkozott az egyik illegális bevándorló: azt mondta, addig fog próbálkozni, amíg Angliába nem jut.

Ma éjjel túl sok hajó indul, nem próbálkozunk, pedig az időjárás megfelelő. Már sokszor megpróbáltam átjutni, és újra és újra fogok próbálkozni” – mondta a férfi.

A migránsok az éjszakai próbálkozások után a nappalokat a városokban töltik.

Az elmúlt néhány héten egyre több és több migráns érkezik hozzánk, az elmúlt három nap alatt pedig megsokszorozódott a számuk” – mondta Stéphane Pinto egy francia kisváros, Ambleteuse polgármestere.

Egyetlen hét alatt több mint ezerötszáz bevándorló lépett illegálisan Anglia partjaira: ezzel meghaladta a tizenötezret a tengeri úton érkező migránsok száma, ami abszolút rekordot jelent.

A londoni törvényhozás úgy döntött, többé nem engedi be a szigetország területére a határsértőket, a gumicsónakokat visszafordítják és visszaküldik Franciaországba.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter élesen elítélte a brit javaslatot. Közösségi oldalán azt írta: „Franciaország nem fogad el olyan gyakorlatot, amely a tengeri joggal szembemegy, és nem enged a pénzügyi zsarolásnak.

Holott júliusban még teljes volt az egyetértés a két ország belügyminisztere között: az észak-franciaországi Calais-ban ráztak kezet egy új migrációs megállapodás felett, miszerint az Egyesült Királyság 63 millió fonttal, vagyis mintegy 26 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja a francia határőrök munkáját, akik ezért cserébe feltartóztatják a tengeri migrációt a La Manche csatornán.

A megállapodást azonban nem követték eredmények:

az azóta eltelt időszak alatt mintegy ötezer határsértőt fogtak el a brit hatóságok, kétszer annyit mint 2019-ben egész év alatt. Sok köztük az afgán: több mint háromezer, magát afgánnak valló bevándorló menedékkérelmi eljárása folyik jelenleg is.

A brit belügyminisztérium azonban figyelmeztette az újonnan érkezőket: megfelelő iratok nélkül ne próbáljanak az Egyesült Királyságba jönni. Az illegálisan érkezőkre nem vonatkozik a brit kormány vállalása a menedékkérők befogadásáról, és könnyen kitoloncolás várhat rájuk.

Márpedig egyre többen indulnak útnak. Olyannyira, hogy már Pakisztán is megkezdte a menedékkérők visszatoloncolását Afganisztánba. Az iszlámábádi hatóságok szerint csak az lépheti át a két ország határát, aki munkavégzés, orvosi beavatkozás vagy családegyesítés céljával érkezik és ezt igazolni tudja. A többieket, akik a tálib hatalomátvétel miatt kelnek útra, a határon visszafordítják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem tudott tovább tagadni Magyar Péter, elismerte a szoros kapcsolatot a Molnár Áron "Noár"-féle céggel - videó

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Rohant a mentő, embert gázolt a metró Budapesten

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók