KÜLFÖLD

A csőcselék rátámad Fülöp belga király konvojára egy brüsszeli no-go zónában

Az uralkodó autójának útját elállták, lökdösték és kövekkel is megdobálták.

Szerda este több helyszínen tüntetést tartottak Brüsszel Schaerbeek nevű, főleg migránsok lakta kerületeiben egy rendőri intézkedés követően elhunyt fiatalember halála miatt. A demonstráció hamar zavargásokba csapott át, a csőcselék pedig úttorlaszokat emelt, kukákat gyújtott fel, kirakatokat rongált meg, sőt, Fülöp belga király konvojára is rátámadt – írja a SunInfo belga hírportál.

A belga rendőrség szombaton este igazoltatott több fiatalt Brüsszel északi, Schaerbeek nevű városrészében, mivel a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedéseket megszegve, csoportba verődve tartózkodott közterületen. Egyikük, a 23 éves Ibrahima B. elmenekült az igazoltatás elől, majd előállítását követően a rendőrőrsön rosszul lett, a kórházba szállítása után pedig szívinfarktus következtében meghalt. Egyes sajtóértesülések szerint a fiatalember halálát stimuláns kábítószerek és a hirtelen stresszhatás együttesen okozták.

Ibrahima B. halála miatt tartottak tüntetést a kerületi rendőrkapitányság előtt szerdán. A megmozduláson legalább ötszázan gyűltek össze. A résztvevők egy csoportja kora este rongálni és gyújtogatni kezdett, majd a helyszínt biztosító rendőrökre támad. Az összetűzésben többen megsérültek, és legalább tucatnyi embert előállítottak.

Vélhetően a titkosszolgálatok figyelmetlenségéből fakadóan Fülöp belga király konvojának útja keresztezte a zavargások helyszínét. Az erőszakosan demonstrálók közül többen is felismerték az uralkodó páncélozott luxuslimuzinjának egyedi rendszámát, majd az autóra támadtak. A járművet lökdösték, az útját elállták, sőt, egyes források szerint kövekkel is megdobálták. A konvojt végül több rendőrnek is körbe kellett állnia, hogy az autók biztonságosan, egy másik útvonalon haladhassanak tovább.

A támadásról több amatőr videó is felkerült a nagy közösségi oldalakra. A felvételek tanúsága szerint nem sokon múlt, hogy a helyzet komolyra forduljon...

Az EPA német hírügynökség szerint az uralkodó épp a brüsszeli munkahelyéről a laekeni királyi kastély (Château Royal) felé tartott, amikor a konvoja belefutott az erőszakos demonstrációba.

Az uralkodó hivatala csütörtök reggel egy közleményben megerősítette, hogy Fülöp az autóban tartózkodott, de állításuk szerint nem volt közvetlen életveszélyben.

És ezeket olvastad már?