KÜLFÖLD

A csillagászok különös égitestet fedeztek a Neptunuszon túl

Annak ellenére, hogy már a Földhöz hasonló exobolygókra vadászunk a több fényévnyi távolságban lévő csillagok körül, a saját házunk táját szinte alig ismerjük. Ismét kiderült valami érdekes...
  • Szerző: Ripost

Gondoljunk csak az idén januárban beharangozott titokzatos "Kilencedik bolygóra", amit soha senki sem látott, de a gravitációs anomáliák alapján léteznie kell.

Most pedig a csillagászok a Pan-STARRS égboltfelmérési program keretében felfedezték, hogy a Naprendszerünk határvidékén, a Neptunusz pályáján túl egy különös égitest kering. A szakemberek Nikunak keresztelték, ami kínaiul annyit tesz, hogy Lázadó.

Az elnevezés nem véletlen, hiszen míg a Naprendszer égitestjeinek nagy része azonos pályasíkban kering a központi csillagunk körül, addig a Niku 110 fokos pályasíkjával kilóg a sorból. Ráadásul a legtöbb égitest mozgásával ellentétes irányba halad. - írja a Science Alert weboldal.

Persze korábban is találtak már ellentétes keringésű objektumokat abban az övezetben, de azok pályasíkja stimmelt. A kutatók szerint egyértelmű, hogy valami nagyon nincs rendben az újonnan felfedezett objektummal.

A Niku 160 ezerszer halványabb a Neptunusznál, ami arra enged következtetni, hogy mindössze 200 kilométer átmérőjű égitest lehet, írják a New Scientist magazinban.

“Ez azt sugallja, hogy sokkal több minden folyik a külső Naprendszerben, mint amivel mi tisztában vagyunk,”

– mondta Matthew Holman asztrofizikus, a Nikut felfedező csapat tagja.

Az űrbéli égitest furcsa viselkedésére egyelőre nem tudtak elfogadható magyarázatot adni, csak feltételezéseik vannak.

A szakértők szerint valaminek a gravitációs ereje befolyásolhatja a mozgását. Talán az év elején felfedezett titokzatos Kilencedik, vagy más néven X bolygóé, amely tízszer nehezebb a Földnél, és tömegvonzásával zavarja a külső Naprendszer üstököseiknek és kisbolygóinak mozgását. 

De az is elképzelhető, hogy korábban egy másik űrbéli objektummal ütközhetett, és az térítette le eredeti pályájáról. A kutatást egyelőre nem publikálták szaklapban, az előzetes tanulmány itt olvasható.

Mindenesetre már ideje lenne, hogy valaki távcső végre kapja vagy a Nikut, vagy a rejtélyes Kilencedik bolygót.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?