KÜLFÖLD

A csehek is beálltak mögénk, együtt mondunk nemet a migrációs paktumra

Csehország sem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához - döntött szerdai ülésén Prágában a cseh kormány.
címkék:
  • Szerző: WM

A cseh kormány ezzel a döntésével csatlakozik a magyar, az osztrák, a bolgár, az amerikai és az ausztrál kormányok korábbi döntéséhez. A cseh kabinet úgy látja, hogy a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, nem mondja ki egyértelműen, hogy az illegális migráció elfogadhatatlan, s a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket. A cseh kormány döntése várható volt. Andrej Babis kormányfő és Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban jelezték:

Prágának kifogásai vannak a dokumentummal egyebek között azért, mert a szöveg végső megfogalmazásánál a cseh javaslatokat nem vették figyelembe. 

A cseh külügyminisztérium által készített indoklás leszögezi: Prága számára alapvető fontosságú, hogy a dokumentum kimondja a legális és az illegális migráció közti különbséget, s minősítse elfogadhatatlannak az illegális migrációt. 


Ez nem történt meg, ezért számunkra az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadhatatlanná vált

- jelentette ki Tomás Petrícek külügyminiszter. A tárca közlése szerint a cseh kormány eredetileg azt tervezte, hogy a migrációs csomagot kifogásokkal, de elfogadja. A cseh képviselőház szeptemberben még ilyen értelmű álláspontot fogalmazott meg.

Miután azonban a dokumentum végső szövegébe nem került be az az európai uniós álláspont sem, hogy az illegális migránsok visszaküldését származási országukba a migrációs politika szerves részévé nyilvánítsák, Prága a teljes elutasítás mellett döntött.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?