KÜLFÖLD

A bürokrácia csúcsa: csak munkaidőben figyelték a terroristát

10 hónap telt el a berlini karácsonyi vásárt ért terrortámadás óta, de még most is derülnek ki részletek a kulisszák mögül. A szenátus különleges nyomozócsoportja most nyilvánossá tette az ügyben folytatott vizsgálati jelentését.
  • Szerző: WM

Bruno Jost korábbi német szövetségi ügyész áprilisban kezdte meg munkáját. Akkor azzal bízták meg, hogy vizsgálja meg, és tárja fel a berlini terrortámadással kapcsolatos esetleges eljárási hibákat. Az elmúlt hónapokban többször is címlapra került a német nyelvű sajtóban az ügy, a legtöbbször pedig arról cikkeztek, hogy a hatóságok és a titkosszolgálatok komoly hibákat követtek el.

A legnagyobb botrány azért robbant ki, mivel a Bruno Jost által közzétett jelentés szerint nagyon súlyos hibák voltak az elkövető megfigyelésével kapcsolatban. A tunéziai származású Anis Amri ugyanis már régóta a titkosszolgálatok látóterében volt, sőt 2016-ban – a terrortámadás elkövetésének évében – már állt a hatóságok veszélyességi listájának első helyén.

Ez azonban úgy tűnik, hogy nem volt elegendő tény ahhoz, hogy állandó megfigyelés alá helyezzék Amrit.

A jelentésből kiderül, hogy a megfigyelés lényegében bürokrata módszerekkel működött, hétvégéken, éjszakánként és ünnepnapokon nem működött a rendszer, vagyis a berlini terrorista azt csinálhatott, amit akart, senki nem figyelte őt. De nem csak az időpontokban voltak hiányosságok. Olyan helyeken sem figyelték meg Amrit, mint például a Görlitzer Park, ami a bűnözők egyik gócpontjának számít.

Az ügyész vizsgálati eredménye azt is feltárja, hogy az Iszlám Állam katonájaként számon tartott Anis Amri ellen 14 büntetőeljárás volt folyamatban. Bruno Jost felhívta a figyelmet, hogy ezek közül három is elegendő lett volna ahhoz, hogy őrizetbe vegyék, a hatóságok még sem tettek semmit - írja a Bild.

Szintén nagy hibának bizonyult, hogy Amri ujjlenyomatai csak papíron voltak meg, valamiért nem töltötték fel azokat az elektronikus rendszerbe, így a terrorista lényegében szabadon mozoghatott Németországban, egy igazoltatás során sem bukott volna le. A hatóságok bénázása aztán tavaly július végén következett be, amikor Anis Amri megpróbálta elhagyni Friedrichshafennél Németországot.

Az ügyész szerint a rendőrök itt mindent elrontottak, amit csak el lehetett rontani. A férfinál ugyanis találtak egy mobilt, két hamis olasz iratot és egy iszlám feliratokkal ellátott papírdarabot. Mint utólag kiderült: a mobilt nem világították át, a szöveget nem fordíttatták le németre, csupán a hamis iratokat foglalták le. Az esetről pedig a helyi rendőrök nem tettek jelentést a szövetségi bűnügyi adatbankban.

Bruno Jost azt látja, hogy ez volt az a pont, amikor a 12 ember haláláért felelős terroristát ki lehetett volna vonni a forgalomból.

És ezeket olvastad már?