KÜLFÖLD

A balliberálisok megvetik a hazafiságot

Az egyház elleni támadás, a gyermekek szexualizációja (nemi ösztöneik idő előtti serkentése) és az LMBT közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transznemûek és egyéb szexuális kisebbségek) jogaiért küzdő mozgalom a lengyel állam fennmaradását fenyegeti.
  • Szerző: MTI

Jaroslaw Kaczynski pártelnök egy, a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából tartott előadáson fejtette ki gondolatait. Mondandója szinte teljes egészében megfelel a magyar kormányfő, Orbán Viktor véleményének.

Kaczynski áttekintette az államiság, a hazafiság és a hit kapcsolatát Lengyelország történelmében.

Úgy értékelte:

a republikánus és a függetlenségi hagyomány az 1989-es rendszerváltás előtti, "a lengyel hazafiságot újraélesztő" Szolidaritás mozgalomba torkollt.

Maga a rendszerváltás nem egy "nagy lázadás" révén, hanem kompromisszumos úton történt. Az ilyen típusú átmenetnek máig vannak következményei.

Utalt a ma balliberális Gazeta Wyborcza napilap főszerkesztőjének, Adam Michniknek a körére, amely

elutasította a "hazafias" irányzatot, és szövetségre lépett "a posztkommunista erők egy részével". "

Ez a csoport túlsúlyba jutott a médiában", és a későbbiekben szembeállította egymással a hazafiságot és az európaiságot.

Egyúttal a 90-es években támadás kezdődött az egyház ellen, hangsúlyozni kezdték a szexualitás kérdéskörét, ma pedig a 90-es években sem látott támadás zajlik az egyház ellen,

"szemtanúi vagyunk a családdal és a gyermekekkel szembeni közvetlen támadásnak, jön a gyermekek szexualizációja, az LMBT-mozgalom, a gender".

Kaczynski ezzel az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármester által februárban meghirdetett, úgynevezett LMBT-chartában szereplő, a gyermekek iskolai szexuális nevelésére is vonatkozó intézkedésekre utalt, melyek felháborodást keltettek a lengyel társadalom egy részében, és kiváltották a lengyel püspökkari konferencia tiltakozását.

Az említett jelenségeket importálják, de

"mindez ma igazán fenyegeti azonosságunkat, nemzetünket, a nemzet és így a lengyel állam fennmaradását"

- fűzte hozzá Kaczynski.

Minden állam közösséget testesít meg, "a közösségnek pedig értékbeli alapja kell, hogy legyen". "Ez azt jelenti, hogy

függetlenül attól, hogy valaki hívő-e, tekintettel kell lennie a kereszténységre, mert a lengyel kultúra ebből nőtt ki".

- szögezte le, hozzátéve: az egyház szerepének megkérdőjelezése Lengyelországban "hazafiatlan, mégpedig vallástól függetlenül".

Kaczynski szerint meg kellene fogalmazni a mai hazafias politika alapjait. "Amennyiben egyetértünk azzal, (...) hogy érdemes lengyelnek lenni, és érdemes, hogy Lengyelország fennmaradjon, el kell fogadni és tiszteletben kell tartani a szuverén lengyel államot, az Európai Unión és a NATO-n belül".

Hozzátette: az ilyen felfogásnak köszönhetően lehetségesek az olyan szövetségek is, mint a Három Tenger Kezdeményezés és a visegrádi csoport.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?