Létrehozva: 2020.02.11.

A 2017-es manchesteri merénylő szociális segélyből vásárolta az alkatrészeket a bombához

Nagy valószínűséggel a támadáshoz használt robbanószerkezet minden egyes alkatrészét szociális segély címen folyósított pénzekből vásárolta a manchesteri merénylő.

A 2017-es manchesteri terrortámadást elkövető Salman Ramadan Abedi testvére, Hashem Abedi egy bírósági meghallgatáson a napokban azt vallotta, hogy öccse az édesanyjuknak folyósított szociális támogatásból vásárolta a merénylethez használt bomba alkatrészeit – írja a The Telegraph internetes kiadása.

Az manchesteri terrortámadás áldozatainak emléket állító gyertyák és virágcsokrok Manchester belvárosában 2017-ben. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

 

2017 május 22-én este fél 11-kor a 22 éves, líbiai származású Salman Ramadan Abedi felrobbantotta a testére rögzített robbanómellényt Ariana Grande amerikai énekesnő telt házas koncertjén, a Manchester belvárosában található Manchester Aréna egyik kijáratánál. A detonációban 22-en meghaltak, és 59-en megsebesültek, többségében tinédzserek. A merénylet másnapján, május 23-án az országban a legmagasabb, kritikus szintű terrorkészültséget léptették életbe. Az énekesnő nem sebesült meg, de lemondta turnéjának további állomásait. A támadásért a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Hashem Abedi elmondása alapján édesanyja hetente 550 font, azaz átszámítva nagyjából 220 ezer forint szociális támogatást kapott az államtól. A segélyt utoljára május 19-én, a támadás előtt három nappal folyósított a hatgyermekes édesanya számlájára – annak ellenére, hogy nő már nem is tartózkodott az Egyesült-Királyságban, mivel korábban visszautazott Líbiába.

A nő távollétében a bankkártyáját viszont többször is használták vásárlásra és készpénzfelvételre Manchesterben. A számlájáról többször leemeltek 50, 250, 300 fontos összegeket. Egyszer például egy 300 fontos, 200 amperes akkumulátort vásároltak a segítségével, amit vélhetően a bombagyártáshoz használhatott fel Salman Ramadan Abedi.

Ezen felül a merénylő egy összegben 3 260 font (1,3 millió forint), teljes egészében államilag támogatott diákhitelt is kapott a saját számlájára 2017 január 3-án. Ezt követően az iszlamista férfi számlájáról 790, 710, 800 és 700 font összegekben történt készpénzfelvétel, majd január 23-án jelezte a bankja felé, hogy a kártyáját ellopták és csalás áldozata lett. Salman valószínűleg abban bízott, hogy így visszatérítik számára a korábban leemelt pénzösszegeket.

Az esküdtszéknek Salman unokatestvére, Alharth Forjani azt vallotta, hogy segített Salmannak az robbanószerkezet gyártásához szükséges vegyszerek és alkatrészek megvásárlásában, aminek többségét az Amazon-ról rendelték meg. A férfi azonban határozottan tagadta, hogy tudott volna Salman tervéréről. Saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, hogy mire készül unokatestvére.

Hashem Abedi, az öngyilkos merénylő testvére, is tagadta, hogy bármilyen köze lenne a 22 halálos áldozatot követelő Manchester Arénában elkövetett terrortámadáshoz. Az ügyészség viszont ezt határozottan másként gondolja, szerintük igenis komoly szerepet vállalt a támadásban Hashem.

„A túlélő testvér ugyanolyan felelős a 2017. május 22-én elkövetett terrorcselekményért, mint a testvére. Az alperes a magatartása révén ösztönözte és segítette testvérét, Salmant, hogy végrehajthassa a támadást.” – fogalmazott az ügyben eljáró ügyész a sajtónak.

Hashem Abedi tárgyalása folytatódik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen titkok derültek ki a legnagyobb világsztárokról

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

metropol.hu

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

vg.hu

Jóllakott az OTP-vel a legnagyobb román bank

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú