KÜLFÖLD

91 éves turista is van a marokkói migránsbanda áldozatai között

A bűncselekmények száma nő, az erőszakos támadások a minden nap részei lettek és egyre gyakoribbak a gyilkosságok is. Barcelonában valami gyökeresen megváltozott, amiért sokak szerint a fiatal marokkói migránsbandák tagjai a felelősek.
  • Szerző: WM

Barcelonában múlt hétvégén három, nagy vihart kavaró támadás is történt. Az óváros egyik legforgalmasabb és legjobban kivilágított utcájában egy fiatalokból álló banda támadott meg egy férfit. Az áldozatról kiderült, hogy a spanyolországi afgán nagykövet, aki magánúton volt a katalán városban. A diplomata elmondása szerint a támadói körbevették, a földre lökték, majd a 17 ezer eurót (közel 5,5 millió forint) érő karóráját elvették. Néhány méterrel arrébb, szinte azonos időpontban egy 91 éves francia turistanő járt hasonlóképpen. Az ő esetében a banda tagjai egy arany nyakláncot szemeltek ki maguknak. Szintén az óvárosban történt, hogy egy középkorú férfit hátulról megtámadtak ismeretlenek. Az áldozat elvesztette egy rövid időre az eszméletét, majd amikor magához tért, észrevette, hogy eltűnt a pénztárcája, a benne lévő készpénzzel és hitelkártyával együtt. Ezekről az esetekről a La Vanguardia nevű helyi lap is beszámolt, sőt megemlítettek egy német turistát is, aki péntek óta fekszik kórházban. Őt egy marokkói migránsbanda környékezte meg, majd brutálisan összeverték, végül pedig elvették a telefonját, a pénzét, a nyakláncát és a karóráját is, mindezt közel kétmillió forint értékben.

Mi történik Barcelonában?

Ezt kérdezi sok helybéli és turista egyaránt. A csodaszép katalán városban valami megváltozott. Sokan akkor kapták fel először a fejüket, amikor június végén arról olvastak, hogy a dél-koreai kulturális minisztérium egyik hivatalos úton lévő képviselőnőjét séta közben megtámadta egy motoros, aki a nő kézi táskáját próbálta meg ellopni. A 65 éves áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három napos kórházi ápolást követően elhunyt. A rákövetkező hat és fél hétben, vagyis augusztus közepéig hét további gyilkosságról számoltak be a lapok. Ez azért is sokkoló, mert tavaly egész évben 10 emberölés történt.

Fotó: AFP

 

Specifikus problémák

A történelmi város vezetői persze megpróbálják egy legyintéssel elintézni a felmerülő aggodalmakat, és hozzáteszik, hogy a többi nagyváros is hasonló problémákkal küzd. Ez azonban nem teljesen igaz. Barcelona ugyanis az élen jár a turizmust illetően, ami komoly célponttá teszi a bűnözők számára. Emellett ott van még a függetlenedési vita, ami a politikusok jelentős idejét és figyelmét elveszi. Nem mellesleg a kíséret nélkül érkezett, fiatalkorú migránsokat is meg kell említeni.

A városban ugyanis rengeteg 18 év alatti marokkói bevándorló él, egy jelentős részük pedig a bűnözést választja életformaként. Az elmúlt három évben 5600 újonnan érkezett fiatalkorú marokkóit regisztráltak, közülük 18 százaléknyian lettek bűnelkövetők.

És ezeket olvastad már?