Létrehozva: 2019.02.07.

8000 női körülmetélt nő él Ausztriában! +18

Az osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl szerint Ausztriában nyolcezer olyan nõ és lány él, akik már átestek ezen az erõszakos beavatkozáson. A nõi körülmetélés afrikai eredetû szokás, amely már nem csak a fekete kontinensen és a Közel-Keleten szedi áldozatait, hanem Európában is.

Karin Kneissl azt állította, hogy a becslések szerint Ausztriában több mint 8000 olyan nő vagy lány él, akik már átestek ezen az embertelen rituálén. A tárcavezető hozzátette, hogy az elmúlt években tapasztalt tömeges migráció is nagy szerepet játszik abban, hogy Nyugat-Európában ugrásszerűen megnövekedett a megcsonkított nők száma.

Karin Kneissl külügyminiszter és Karoline Edtstadler államtitkár azonnali közbeavatkozást és szigorítást ígért. A szakemberek egyetértenek abban, hogy nem elég azokon segíteni, akik már átestek ezen a szörnyű beavatkozáson, a megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Éppen ezért szükséges olyan német nyelvű, felvilágosító videókat készíteni a témában, amelyeket perzsa és arab nyelveken feliratkoznának, és a különböző menekültügyi intézetek várótermeiben játszanának le – tette hozzá Kneissl, aki szerint meg kell találni azokat a példakép karaktereket, akiken keresztül be lehet mutatni az eljárás hátrányait, és megfelelő beszélgető partnerekké válhatnak a téma iránt érdeklődők számára.

Szakértők úgy látják, a legnagyobb probléma, hogy a legtöbben tabuként tekintenek erre a témára. Ausztriában elsőként 1998-ban kavart hatalmas port az ügy, amikor egy szomáliai származású osztrák modell könyvet írt tapasztalatairól.

 

 

Pengével csonkítanak

A női nemi szervek megcsonkítása, más néven a női körülmetélés a külső női nemi szerv részleges vagy teljes rituális eltávolítása. A beavatkozást születéskor, pubertáskor, vagy azután egy penge segítségével végzik. Célja a női szexualitás ellenőrzése és korlátozása. A családok attól félnek, hogy amennyiben a lányaikat nem metélik körül, azok kirekesztés áldozatává válnak. A közhiedelem szerint, akik túlélik a csonkítást, azok méltóak arra, hogy az életük során szolgáljanak egy férfit. Nagyok az egészségügyi kockázatok is. Ezek lehetnek visszatérő gyulladásos betegségek, nehéz és fájdalmas vizelés, ciszták, meddőség, de vérveszteség és halál is. A női nemi szervek megcsonkítását az ENSZ is az emberi jogok és a női egyenjogúság elleni súlyos sértésként ismeri el. A nemzetközi szervezetek adatai szerint 200 millió nő esett át a beavatkozáson Afrika 27 országában. A beavatkozást Ázsia egyes részein, a Közel-Keleten  is alkalmazzák.

Több százezren lehetnek Európában

Németországban 1997-ben „még csak” 22 ezer olyan nőről tudtak, aki átesett a beavatkozáson, 2018-ra a számuk azonban már meghaladta a 65 ezret. Nagy-Britanniában 137 ezret is meghaladó áldozat számról tudnak. Február elején születetett meg az első olyan bírósági ítélet a szigetországban, amely bűnösnek mondott ki egy édesanyát, aki hároméves kislányán végrehajtotta a könyörtelen „műtétet”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

"Talán fentről nézett" - autóbalesetben halt meg a Katasztrófavédelem 27 éves munkatársa

mandiner.hu

Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

travelo.hu

Ne hagyd ki: ma rózsaszín telihold világít az égbolton!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"Nem bírom már sokáig!" – Szívszorító szavakkal búcsúzott a mérgezésben elhunyt családanya

KÜLFÖLD

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

KÜLFÖLD

Nem bírta feldolgozni kisbabája elvesztését: öngyilkos lett az imádott tanárnő

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk