KÜLFÖLD

70 ezren kaptak hamis Covid-oltást egy dél-amerikai masszázsszalonban

A hatóságoknak egyelőre fogalma sincs, hogy milyen készítménnyel oltották be a gyanútlan embereket.

Az ecuadori rendőrség razziát tartott és bezáratott egy quitoi masszázs- szalont, ahol 15 dollárért, azaz átszámítva nagyjából 4500 forintért árultak hamis koronavírus elleni védőoltásokat a helyieknek – írja az amerikai Time magazin internetes kiadása

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az illetékes hatóságok kedden rohanták le az ecuadori főváros egyik szegénynegyedében található fürdő- és fogyókúrás masszázsszalont”, ahol engedély nélkül folyt orvosi vizsgálat és ellátás.

„Ezen a helyen az emberek érzelmeivel, fájdalmával és tudatlanságával éltek vissza, hogy eladhassák nekik ezt az anyagot”

- fogalmazott a quitói önkormányzat városbiztonsági vezetője, Cesar Diaz a helyi sajtónak.

Becslések szerint 70 ezer embert olthattak be az ismeretlen eredetű, koronavírus elleni vakcinával. A helyszínen talált oltóanyagot laborvizsgálatra küldték. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen készítmény került felhasználásra.

A rendőrség arról adott hírt, hogy az adagonként 15 dollárért kínált hamis védőoltást háromszor akarták beadni az embereknek. A helyszínen talált iratok szerint két „tisztító gyógyszerrel„ és egy „multivitamin- készítménnyel” folyt az immunizálás.

A „klinikát” vezető nő azt állította, hogy az alternatív gyógyászat szakembere, de, mint utólag kiderült, semmilyen orvosi végzettséggel sem rendelkezik.

Az ecuadori egészségügyi hatóságok eddig csak a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcináját hagyták jóvá sürgősségi használatra. A két készítményből összesen 10 millió adagot rendeltek. A tömeges oltás március elején kezdhetik meg az országban.

A járvány kirobbanása óta Ecuadorban 234 ezer koronavírus-beteget, és 9810, Covid miatti halálesetet regisztráltak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?