KÜLFÖLD

7 millió migráns áll sorban Afrikában

Vészjósló jelentés szivárgott ki: jelenleg közel 6,6 millió migráns állomásozik Afrikában arra várva, hogy Európába juthassanak!
  • Szerző: KF

Ez hatalmas növekedésnek számít az ezt megelőző évekhez képest – pedig Brüsszel folyamatosan azt állítja, kézben tartja a helyzetet. A jelek viszont nem erről árulkodnak.

 

A közel 7 millió migráns közül 2,5 millióan Líbiában, a legfőbb tranzitországban várják az Európába repítő gumicsónakokat. Egyiptomban 1 millió, Algériában 430 ezer, Tunéziában 160 ezer, míg Marokkóban 50 ezer ember készül arra, hogy átkelhessen a tengeren, de a belsőbb országokban is hatalmas a migránstömeg: csak Jordániában 720 ezren várnak a továbbjutásra. Törökország táboraiban pedig 3,3 millió migráns állomásozik.

A szakértők már a jelentés kiszivárgása előtt is azt jósolták, hogy az idei nyáron minden eddiginél több migráns érkezhet Európába. Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy katasztrofális nyár vár a kontinensre – és jele sincs annak, hogy ezen Brüsszel tényleg változtatni szeretne.

 

Az már felmerült az EU-s vezetők tárgyalásain, hogy a Törökországgal kötött megállapodást kéne kiterjeszteni Líbiára is, hátha ezzel ott is le tudják lassítani a folyamatosan özönlő tömeget. Angela Merkel választási kampánya egyik vezérfonalává tette az érintett észak-afrikai országokkal való megállapodást a migránsok feltartóztatásáról és visszafogadásáról.

Bár a török egyezséget így is rengeteg kritika érte, és Törökország sem szeretné a végtelenségig elszállásolni a migránsokat, Líbiában még nehezebb lenne a helyzet, mivel az egységkormány nem uralja az egész országot, hatalma nagyon korlátozott. Líbia északi részén már a bűnbandák és a milíciák diktálják a törvényt, nem véletlen, hogy az embercsempészek itt tudtak hatalmas üzletet csinálni a válságból.

Az UNICEF adatai szerint a migránsok nagy többsége, közel 3 millióan szíriaiak – köztük 1,3 millió gyerekkel. Õket követik az irakiak és az afgánok 310-310 ezerrel. A Földközi-tengeren 1200-nál is többen fulladtak vízbe az átkelések során, Olaszországot pedig lassan összeroppantja az állandó nyomás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?