KÜLFÖLD

Ritkaságszámba menő, 6000 éves sírokat találtak Erdélyben

Nemzetközileg is szenzációnak számítanak a most talált leletek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Kolozs megyei Nagyiklód közelében, egy egyhektáros területen még júliusban láttak hozzá a régészek egy megelőző feltárásba, előkészítve a terepet egy majdani ipari létesítménynek.

Mivel a környék fontos régészeti lelőhely,számítottak arra, hogy értékes felfedezéseket fog hozni az ásatás, arra viszont nem, hogy a hétköznapi használati eszközök törmelékei mellett jó állapotban fennmaradt, több ezer éves sírokat is találnak, ráadásul két különböző korból - írja a Főtér.ro.

Kiderült: a neolitikus korból származó sírok legalább hatezer évesek, különlegességük, hogy a halottak fejéhez vagy lábaihoz helyezett agyagedényekbe felajánlásokat tettek. Úgy tartották, hogy az elhunytnak szüksége lehet ezekre a túlvilágon.

A sírok feltárását végző Paul Pupeză (az Erdélyi Történeti Múzeum régésze) reméli, hogy a múzeumban végzett vizsgálatok során kiderül, mit tartalmaztak az edények, és többet megtudhatnak az elhunytakról is.

Továbbá egy kelta temetkezési hely nyomait is megtalálták, ezeket 2200 évesre datálják a régészek. A késő vaskori kelta temetkezési szokások szerint a halottakat elhamvasztották, maradványaikat urnákba helyezték és így ásták el egyéb tárgyakkal együtt.

A feltárás a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette: tudományos hírek egyik legismertebb angol nyelvű híroldala, a Live Science is cikkben számolt be a felfedezésekről.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?