KÜLFÖLD

500 adag Covid-oltást semmisített meg egy vírustagadó gyógyszerész Amerikában

Az összeesküvéselmélet-hívő férfit azonnal kirúgták az állásából. A hatóságok vizsgálódnak az üggyel kapcsolatban.

Az amerikai Wisconsin állambeli Milwaukee egyik egészségügyi központjában „szándékosan” kivett egy raklap koronavírus elleni vakcinát az ampullák tárolására használt speciális hűtőszekrényből egy alkalmazott, hogy szobahőmérsékleten tönkremenjen az oltóanyag – írja Milwaukee Business Journal című regionális amerikai hírportál.

A furcsa bűneset még vasárnap történ. A milwaukee-i Grafton Kórház egy közleményben arról számolt be aznap, hogy a Moderna-féle koronavírus elleni oltóanyagból 57 ampullányit (500 adag) kellett kidobniuk, mert a fiolák véletlenül nem kerültek hűtőszekrénybe egy éjszakára, és tönkrementek. Ekkor még emberi mulasztásról beszéltek, de szerda este már arról adtak tájékoztatást, hogy az értékes oltóanyagot az egyik munkatársuk, szándékosan semmisítette meg.

„A hét elején megtudtuk, hogy a Grafton Kórház egyik hűtőszekrényéből 57 üveg Moderna vakcinát távolítottak el egy éjszakára, aminek következtében több mint 500 adag vakcinát kellett kidobnunk. Azonnal elindítottunk egy belső vizsgálatot, és napokig azt hittük, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta. Tévedtünk. A szóban forgó egyén ma elismerte, hogy szándékosan távolította el az oltóanyagot a hűtőből. Értesítettük a megfelelő hatóságokat a további vizsgálatok érdekében. Nagyon csalódottak vagyunk, hogy ennek az embernek a cselekedete miatt, több mint 500 ember csak később kaphatja meg a védőoltást. Az illetőt már nem foglalkoztatjuk

- olvasható a kórház közleményében, melyből nem derült ki a rebellis gyógyszerész indítéka. Több hírportál azonban arról számolt be, hogy az illető megrögzött vírustagadó, és egy furcsa összeesküvés-elmélet miatt semmisítette meg az oltóanyagot.

A Moderna amerikai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását két hete, pénteken engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA). Az oltóanyagot főként vidéki kórházakban alkalmazzák.

Az FDA azután adott zöld jelzést a Moderna vakcinájának, hogy egy külső szakértőkből álló tanácsadó testülete támogatta a Covid-19 betegség ellen kevesebb mint egy év alatt kifejlesztett oltóanyag alkalmazását. A döntést annak alapján hozták meg, hogy a klinikai tesztelés utolsó, 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett fázisában a vakcina 95 százalékos hatékonysággal nyújtott védelmet SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozta betegség kialakulása ellen, és alkalmazásával kapcsolatban nem merültek fel biztonsági aggodalmak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?