KÜLFÖLD

5 nagyon fontos téma, amiről senki nem beszél a koronavírus miatt

Emlékszik még bárki is arra, hogy a koronavírus előtti időkben milyen fontos nemzetközi politikai témák voltak napirenden? A Ripost segít felidézni az öt legfontosabbat...
  • Szerző: WM

Klímaváltozás:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tavaly szinte nem volt olyan nap, amikor ne lehetett volna egy friss tanulmányt olvasni arról, hogy a klímaváltozás milyen hatással lesz a jövőnkre. Érdekes módon, minta ez a téma is már a múlté lenne. A 17 éves Greta Thunberget tavaly a TIME-magazin az év emberének választotta, amiért olyan hevesen küzd bolygónk megmentéséért. A svéd diáklány ennek ellenére a napokban csak azzal tudott bekerülni a hírekbe, hogy arról beszélt, hogy Brüsszelben ő is elkapatta a koronavírust, ám szerencsére enyhébb tünetekkel lábon kihordta azt.

Greta Thunberg
Fotó: JOHN THYS / AFP

Szíriai háború:

A Közel-Keleten dúló háborúnak Európában is komoly hatásai vannak. Oroszország és Törökország az utóbbi időkben egyre feszültebb kapcsolatot ápolt az ellentétes szíriai érdekek miatt. Az év elején sorra érkeztek a hírek, miszerint orosz és török katonák felváltva estek el a frontvonalon. Az Idlíb tartományban élők pedig milliószám menekültek a török határhoz a fegyveres harcok elől. Szakértők szerint a lebombázott kórházak és a polgárháborús állapotok miatt az egész országban beláthatatlan következményekkel járhat a koronavírus terjedése.

Lassan tíz éve tart a szíriai polgárháború.
Fotó: AAREF WATAD / AFP

Migrációs válság:

Február végén egész Európát sokkolta Recep Tayyip Erdogan azon bejelentésével, miszerint kinyitja országa határait az Európába igyekvő migránsok előtt. A török-görög határnál több ezer migráns torlódott fel napok alatt. A görög határőrök többször is könnygáz bevetésével tudták csak a tömeget feltartóztatni. A közös határszakasz március végére nagyjából kiürült. A migránsok egy része feladta a próbálkozást, a többieket pedig a járványügyi helyzet miatt elszállították.

Migránsok határostroma
Fotó: Pierre Crom / Getty Images

Brexit:

Pár hete még mindenki azt találgatta, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A tervek szerint március közepén, Londonban folytatódtak volna az egyeztetések az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a januári kilépés utáni viszonyrendszer részleteiről, ám a tárgyalási forduló a koronavírus terjedése miatt elmaradt. Sőt, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier március 19-én bejelentette, hogy az ő koronavírus tesztje is pozitív lett.

Fotó: Tolga Akmen / AFP

Észak-Korea:

Márciusban többször is lehetett arról olvasni, hogy Észak-Korea rakétakísérleteket hajtott végre Japán irányába. A nemzetközi szankciók ezúttal azonban elmaradtak, és a nagyhatalmak szinte csak legyintettek Kim Dzsongun próbálkozásaira. Az észak-koreai hírügynökség jelentésében arról számolt be nem olyan régen, hogy Donald Trump amerikai elnök levelet írt a phenjani vezetőnek. Annak tartalmáról vagy egyéb részletekről azonban nem érkezett hír.

Kim Dzsongun
Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

 

És ezeket olvastad már?