KÜLFÖLD

5 halott, 15 sebesült. A muszlim el akarta taposni a hitetleneket

Az ügyészség vádat elmelt az 5 halálos áldozattal járó, tavalyi stockholmi teherautós terrorcselekmény elkövetője ellen. Az ügyészség szerint életfogytiglani börtönt érdemel. A tárgyalás márciusban kezdődik.
  • Szerző: SZM

Kamionos merénylet rázta meg egész Svédországot tavaly, amelyet egy magát dzsihadistának valló üzbég férfi követett el. Stockholm Drottninggatan nevű sétálóutcáján egy tehergépkocsival mintegy 500 méteren át száguldott, mielőtt azt a sétáló emberek közé vezette. Az embertelen cselekmény során öten meghaltak, tizenöten megsérültek.

A nyomozás befejeztével az ügyészség most emelt vádat a terrorizmussal gyanúsított férfi ellen. Az már korábban is kiderült, hogy Üzbegisztánból származik, Stockholm egyik déli elővárosában lakik, négy gyereke van és az építőiparban dolgozik. A Facebook-oldalán pedig megtalálták az Iszlám Állam propagandavideóit.

Az ügyészségi indítványból kiderült, hogy három nappal a letartóztatása után, Akilov bevallotta, hogy ő hajtotta végre a támadást. Ügyvédje szerint Az üzbég férfi elismerte a terrorista bűncselekményt, és ezért elfogadta, hogy fogságba kerül.

Akilov hónapok óta tervezte a támadást, hogy „eltapossa a hitetleneket”  és "félelmet keltsen a lakosság körében" és ezáltal megakadályozza Svédországot az iszlám állam elleni küzdelemben

- mondta az ügyvéd.

Internetes beszélgetései során bombakészítési tanácsokat és lelki felkészítést kért ismeretlen személyektől a "mártír művelet" elkövetése előtt. Az is kiderült, hogy az építőmunkás letelepedési kérelmét visszautasították, tehát a merénylet előtt. azzal számolt, hogy előbb-utóbb el kell hagynia Svédországot. A per márciusban kezdődik.

Forrás: DW.com

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?