KÜLFÖLD

45 százalékkal emelkedett a robbantások száma Svédországban

Évről-évre rohamos tempóban nő a különböző robbanóeszközökkel elkövetett erőszakos bűncselekmények száma a skandináv országban.
  • Szerző: WM

A svéd rendőrség hivatalos statisztikájából kiderül, hogy idén eddig 120 robbanás vagy robbantás rázta meg a skandináv országot. Szintén a rendőrég adatai között böngészve tudhatjuk meg, hogy tavaly egész évben 157 hasonló eset történt. Érdekes módon azonban a pontos számok attól függően eltérőek, hogy melyik szervezet statisztikáját vesszük alapul. A svéd Bűnmegelőzési Tanács például azt írja, hogy tavaly összese 108 robbanást vagy robbantást regisztráltak. A Nemzeti Kriminalisztikai Központ ugyanakkor a tavalyi esetekre 255-öt ír, míg szerintük idén már 196 esetet regisztráltak. Egy azonban biztos, bármelyik szervezet adatait nézzük az biztos, hogy mindegyik megegyezik abban, hogy évről-évre egyre több incidensre kerül sor. Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy 2013-ban „még csak” 93 eset fordult elő. Sven Granath svéd kriminológus a következőképpen kommentálta a helyzetet:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Igen, sajnos növekedés mutatkozik, a pontos ok azonban nem ismert. Lehetséges okként merül fel a fegyveres erőszak nemzeti szintű növekedése is. De szintén opció, hogy egyes helyszíneken a bűnözői hálózatok számolnak le egymással. Ezek felderítése nem egyszerű.”

Granath szerint az sem egyértelmű, hogy honnan szerzik az elkövetők a robbanáshoz szükséges anyagokat:

„Lehet, hogy ellopják építkezésekről, esetleg megveszik, vagy becsempészik őket az országba.”

A rendőrségi közlemény szerint egyébként korábban gyakrabban fordultak elő kézigránátos támadások, míg mostanában a dinamittal elkövetett robbantások a gyakoribbak.