KÜLFÖLD

305 ezer migráns fél év alatt, új erőre kapott a tömeges bevándorlás

Idén január eleje és június vége között 305 ezer bevándorló nyújtott be menedékkérelmet valamelyik európai uniós tagállam hatóságaihoz. Ez 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi év első hat hónapjához képest. A migránsok elsődleges célállomása továbbra is Németország.
  • Szerző: WM

2015 volt az utolsó év, amikor több menedékkérő érkezett az Európai Unióba, mint az azt megelőző évben. A rákövetkezendő három évben csökkenés volt tapasztalható, de az idei év első felében újra több menedékkérőt regisztráltak az uniós tagállam hatóságai. Az emelkedés pedig nem is elhanyagolható, a tavalyi év első hat hónapjához képest idén január és június között tízszázalékos növekedés volt tapasztalható.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint 2014-ben 563 ezer, 2015-ben 1.257.000, 2016-ban 1.206.000, 2017-ben 655 ezer és 2018-ban 586 ezer menedékkérő szeretett volna az EU területén új életet kezdeni.

Ha ezeket a számokat összeadjuk, akkor kiderül, hogy öt év alatt több mint 4,2 millió – elsősorban teljesen más kultúrájú és főként iszlám vallású – bevándorló árasztotta el az uniót. A hatóságok gyakran ismétlik, hogy a menedékkérőkre vonatkozó számok nem pontosak sok olyan migráns van ugyanis, akik meg sem próbálnak menedékkérelmet igényelni, mert tudják, hogy semmi esélyük nincs megkapni azt. Ezek az emberek általában megpróbálnak észrevétlenül, a hatóságok tudta nélkül évekig elevickélni és feketemunkából vagy bűnözésből fenntartani magukat. A legtöbb migráns célállomása továbbra is Németország, az idén érkezettek harmada a német hatóságoknál nyújtotta be a menedékkérelmét. A statisztika arra is kitér, hogy Szíriából, Irakból, Nigériából, Afganisztánból és Törökországból érkezett a legtöbb menedékkérő.

A Soros-féle szervezetek ösztönzik a tömeges migrációt

Két olyan nem állami szervezet (NGO) hajója is cirkál az európai partoknál, amelyek arra várnak, hogy a fedélzetükön taxiztatott több száz migránst partra tehessék. Ezek az NGO-hajók ezt követően visszatérnek a líbiai partokhoz, hogy újabb csónakokon útnak indult illegális bevándorlókat vegyenek fel, majd szállítsák őket Európába. Az Ocean Viking és az Open Arms nevű hajókon jelenleg több mint 400 migráns vesztegel. Enne az az oka, hogy nincs olyan uniós tagállam, amely engedélyt adna a hajó kikötésére, mindenki attól tart, hogy a migránsok a nyakukon maradnak.

Legutóbb Richard Gere amerikai színész látogatott el az egyik hajóra, majd egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a bevándorlók nincsenek túl jó állapotban, ezért mihamarabb szárazföldre kellene őket vinni. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes ezt hallva közölte, hogy a világsztár vigye magával a magánjachtán Hollywoodba a migránsokat.

Salvini azt javasolja, hogy az Open Arms nevű hajó tulajdonosa, a spanyol SOS Méditerranée vegye rá a spanyol kormányt, hogy engedélyezzék nekik a kikötést.

És ezeket olvastad már?