KÜLFÖLD

300 méter mély "sárkánylyukat" találtak a Dél-kínai-tenger közepén

Kínai kutatók szerint ők fedezték fel a legmélyebb és leghalálosabb lyukat a világon a Dél-kínai-tenger közepén, a Paracel-szigetek közelében.
  • Szerző: P. B.

A különös barlangnyílás, ami tenger egyik sekély részén található, csak azért volt eddig rejtve, mert a körzet az egyik legjobban militarizált térségében fekszik, amelyre hét ország is igény tart... Ezért szinte lehetetlen volt eddig megközelíteni a környéken cirkáló hadihajók miatt.

A kínaiak nemes egyszerűséggel csak sárkánylyuknak nevezik a különös természeti képződményt, ami a legutóbbi jégkorszak alkalmával, 20 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Mélysége meghaladja a világon felfedezett hasonló nyílásokét, mivel eléri a 300 métert is. Eddig a Bahamákon lévő Dean’s Blue Hole-ról tartották, hogy az a legmélyebb a maga 202 méterével.

Yang Zuosheng, a Kínai Óceán Egyetem professzora szerint a kutatók több módszerrel is mérték az üreg mélységét:

nem volt egyszerű a dolguk, hiszen háromszáz méter mélyre kellett lemerülniük.

Természetesen sárkány nincs benne, de kialakulhattak specializálódott életformák a különös élettérben. Bár 300 méteres mélységben itt már nincs oxigén a vízben, úgyhogy a legtöbb vízi élőlény számára halálos csapda a sötét nyílás...

Ráadásul az áramlatok különös dolgokat is sodorhattak a feneketlen lyukba, akár még régi hajóroncsokat, vagy elsodródott használati tárgyakat is találhatnak a mélyén...

És ezeket olvastad már?