KÜLFÖLD

20 év után újabb 2 áldozatát azonosították a szeptember 11-ei terrortámadásoknak

Döbbenetes, de az áldozatok 40 százalékának földi maradványai még mindig azonosításra várnak.

Pár nappal a modern történelem legvéresebb iszlamista merényletsorozatának 20. évfordulója előtt a New York-i főboncnokság (New York City Chief Medical Examiner's Office) arról adott hírt, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások újabb két áldozatát sikerült azonosítania a hivatalnak- írja a Daily Mail internetes kiadása.

A hivatalos tájékoztatás szerint egy középkorú nő, valamint egy idős férfi földi maradványait sikerült azonosítani. Az utóbbi családja azt kérte, hogy a neve ne kerüljön nyilvánosságra, a női áldozat hozzátartozói viszont nem ragaszkodtak a titkosításhoz. Őt Dorothy Morgannek hívták, brókerként dolgozott a World Trade Centerben, és 47 éves volt, amikor a utasszállító repülők becsapódtak a manhattani ikertornyokban.

Legutóbb 2019 októberében, Michael Haub tűzoltó maradványait sikerült azonosítani. Hivatalos adatok szerint a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások 2753 áldozatának mintegy 40 százalékát, azaz 1100 személyt még mindig nem sikerült azonosítani.

September 11 attacks: What happened on 9/11? – BBC News

A lángoló World Trade Center ikertornyai a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után.

'Húsz évvel ezelőtt ígéretet tettünk a 9/11-es terrortámadásban elhunyt személyek családtagjainak, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy azonosítsuk szeretteiket. Ez a két új azonosítás azt bizonyítja, hogy teljesítjük ezt a szent kötelességünket, ugyanis nem számít, mennyi idő telik el 2001. szeptember 11. óta, soha nem fogjuk elfelejteni a történteket, és ígérjük, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy az eltűntek újraegyesülhessenek családjaikkal„

- fogalmazott Dr. Barbara A. Sampson, New York város vezető orvos szakértője, aki azt is elárulta, hogy a két áldozatot egy új, úgynevezett Next-Generation Sequencing (NGS) DNS-vizsgálat segítségével azonosították. Az NGS egy asztali nyomtató méretű készülék, amely a sejtmag helyett a mitokondriumokban található genetikai anyagokat vizsgálja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?