KÜLFÖLD

2 éves kisfia lőtte le a kocsiban az éppen vezető anyát!

A kisfiú az autó padlóján találta a pisztolyt, mellyel lelőtte anyukáját. Sajnos nem egyedülálló az eset...
címkék:
  • Szerző: WM

Hogyan lehetséges, hogy egy megtöltött fegyver hever az autó padlóján? Miért lehet olyan könnyen fegyverhez jutni? Ezek és ezekhez hasonló kérdések évek óta foglalkoztatják az amerikai közvéleményt. Annyira elszaporodtak a fegyveres bűncselekmények és balesetek az USA-ban, hogy sokak szerint szigortani kellene a fegyverviselési törvényen. Az Egyesült Államok elnökei azonban nem mernek tenni semmit. Ez ugyanis elvi kérdés a tengerentúlon. Sok választót elveszítenének, ha hozzányúlnának ehhez az alapjognak számító kérdéshez.

És íme, a mostani konkrét eset:

Milwaukee-ban egy anya autót vezetett, mögötte ült kétéves kisfia, a kisfiú mellett a nagymama, az ő ölében pedig a nő egyéves gyereke. A tragédiát felelőtlen döntések sorozata okozta. Először is egy megtöltött fegyver hevert az autóban, másodszor: nem volt gyerekülésben a kisfiú. Harmadszor pedig: az elsődleges vizsgálatok azt mutatják, hogy még be sem kötötték...

A gyerek tehát szabadon mozoghatott, miközben az édesanya, Patrice Price gyanútlanul vezetett. A gyermek egy fegyvert talált a vezetőülés alatt, amit azonnal magához is vett. A játéknak azonban sajnos szomorú vége lett. A kisfiú hátba lőtte az anyukáját. A nő még a helyszínen meghalt, más nem sérült meg. 

Kiderült, hogy a pisztoly és az autó is a nő barátjáé volt. Patrice családja egybehangzóan állítja, hogy remek édesanya volt, aki keményen dolgozott, hogy el tudja tartani gyermekeit. 

Történt már hasonló eset:

A múlt hónapban Floridában egy 31 éves nőt lőtt hátba négyéves gyermeke. Jamie Giltnek akkor szerencséje volt, mivel túlélte az esetet, de könnyen végződhetett volna az az eset is halállal.

A gyermek nem sokkal korábban tanulta meg kicsatolni magát az üléséből. Most is ezt tette, majd lemászott a vezetőülés mellett lévő fegyverért. Az édesanyát szinte azonnal hátba lőtte, aki szerencsére túlélte a lövést

- mesélte a helyi seriff.

Ez a két történet egy hónap leforgása alatt esett meg. Számtalan más alkalommal kisgyermekek a saját otthonaikban találnak rá a szabadon hagyott fegyverekre az USA-ban. Rengetegszer lehet sajnos hallani, hogy a mit sem sejtő gyermekek saját magukban vagy kistestvéreikben tesznek kárt. Pedig ők csak játszani akartak.

Fegyverviselési törvény:

Európai szemmel fel sem foghatjuk, hogy mit jelent egy amerikainak a fegyverviselés joga. Az önvédelem lehetősége mellett sok esetben a szabadságot is. Természetesen nem úgy kell elképzelni a fegyvervásárlást, hogy bemegy valaki a boltba, és levesz a polcról egy számára tetsző fegyvert, majd kisétál vele. 

Államonként eltérő a szabályozás, de a legengedékenyebb államokban már 18 éves kortól lehet személyesen vagy interneten pisztolyt vásárolni. Van olyan állam is, ahol a pisztolyt bizonyos alapfeltételekkel magánál tarthatja az ember, sőt el sem kell rejtenie, tehát vadnyugati stílusban lehet sétálni az utcán...

A törvény szigorítása nem egyszerű. Barack Obama is beismerte, hogy elnöksége alatt ezzel a témával kapcsolatosan kapta szinte a legtöbb levelet. Panaszkodó szülők írtak neki, miszerint nem érzik biztonságban gyermekeiket az iskolákban. Valóban sok iskolai mészárlás történik az Egyesült Államokban, ennek az is az oka, hogy vannak államok, ahol még az iskolába is be lehet vinni a fegyvert.

Hamarosan választások lesznek az Államokban. A jelenleg hatalmon lévő demokraták nyilván szeretnék elkerülni, hogy a republikánus Donald Trump legyen a következő elnök. Utóbbi szélsőséges nézetei miatt szinte elképzelhetetlen, hogy szigorítana a jelenleg hatályos törvényeken. Obama és a demokrata párt bár látja, hogy ez így nem mehet sokáig, nem mernek belemenni egy ekkora horderejű vitába. 

A választás így is nagyon kiélezettnek tűnik. Az már szinte biztos, hogy Donald Trump és Bill Clinton egykori amerikai elnök felesége, Hillary Clinton fog megmérkőzni az elnöki székért. Feltehetőleg bármelyikük győzelme történelmi eseménynek számít majd. 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?