KÜLFÖLD

170 kilométer hosszú, földalatti okosvárost épít Szaúd-Arábia a semmi közepén

A gigantikus beruházás összköltsége a 2019-es magyar GDP majdnem háromszorosa.

Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg vasárnap bemutatta a teljesen megújuló energiával működő, autó- és útmentes, földalatti okosváros, NEOM építési terveit – írja a Londoni székhelyű Reutres hírügynökség.

Az 500 milliárd dollárból (149 ezer milliárd forint) megvalósuló gigaprojekt nem titkolt célja, hogy új alapokra helyezze Szaúd-Arábia olajexportőr gazdaságát. A tervek szerint a NEOM egy 170 kilométer hosszú város lesz, amit teljes egészében mesterséges intelligencia irányít majd. A település egyik végpontja a Vörös-tenger partján, a Jordán határhoz közel, a másik pedig mélyen az Arab-félsziget belső részén foglal majd helyet. A kettő között mágnesvasút közlekedne, ami mindösszesen 20 perc alatt tenné meg a távot.

A nagyravágyó beruházásról még Szaúd-Arábia budapesti nagykövetségének hivatalos Twitter-oldalán is beszámoltak.

„Őfelsége, Szaúd-Arábia koronahercege bejelentette a THE LINE projektet NEOM városban, amely mintaként szolgál ahhoz, hogy milyenné válhatnak a jövő városi társadalmai, és olyan tervnek tekinthető,amely szavatolja a természettel való harmonikus együttélést”

- olvasható a nagykövetség oldalán.

A tervek szerint az új város 380 000 munkahelyet fog teremteni, és a projekt várhatóan 180 milliárd szaúdi riállal (48 milliárd dollár) járul majd hozzá a királyság bruttó hazai össztermékéhez minden évben.

Mohamed bin Szalman közleménye szerint az építkezési munkálatokat 2021 első negyedévében kezdik meg az állami beruházási alap finanszírozásával. Elsőként a tengerpartra tervezett „üzleti zónát” húzzák fel, majd fokozatosan haladnak a félsziget belseje fele. A projekt végére összesen 26 ezer négyzetkilométer lesz a beépített terület mérete.

A több zónából álló NEOM-terv 2025-re fejeződne be a tervek alapján. Szakértők szerint azonban nyugodtan hozzá lehet adni 2-3 évet ehhez a dátumhoz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?