KÜLFÖLD

14500 új fertőzött egy nap alatt Ukrajnában, Magyarországot vörös zónába sorolták

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymás után két nap ezres nagyságrenddel döntve meg a korábbi csúcsot. Péntekre már több mint 14,5 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az eddig igazolt fertőzöttek összes száma pedig megközelítette a hatszázezret. Magyarországot ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.
  • Szerző: Ripost

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthetnek fel a határidő letelte előtt. Magyarországot október 30-án sorolta át Ukrajna a zöldből a vörös kategóriába, ezt megelőzően csak augusztus elején volt egy hétig ide sorolva. Most a besorolást fenntartotta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában előző nap 14.575 esettel 598.085-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 229 áldozattal 10.598-ra. Az aktív fertőzöttek száma 313.163-ra emelkedett. A főváros, Kijev a legfertőzöttebb. Az elmúlt napon is sok, 1728 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban.

Miután pénteken megjelent a hivatalos közlönyben az elfogadott jogszabály, szombattól már lehet helyszíni bírságot kiszabni Ukrajnában azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is elfedő védőmaszkot középületekben, zárt nyilvános helyeken – köztük a boltokban -, valamint a közösségi közlekedési eszközökön. A nyílt utcán egyelőre nem kötelező a maszk viselése. A bírság 170-től 255 hrivnyáig terjedhet (1800-2750 forint).

Szerhij Dubrov aneszteziológus szakorvos, az ukrán egészségügyi minisztérium szakértője pénteken rámutatott: az utóbbi másfél hónapban munkája során azt tapasztalja, hogy Ukrajnában már nemcsak idős, de fiatalabb, harmincas, negyvenes, ráadásul krónikus betegségektől mentes embereknél is okoz veszélyes szövődményeket a koronavírus. Hozzátette, hogy kórházának intenzív osztályán jelenleg is két ilyen beteg van lélegeztetőgépen. Szavai szerint most kortól függetlenül ötven-ötven százalék az esély arra, hogy valakinél súlyosabb vagy könnyebb lefolyású lesz a betegség, míg nyáron a hatvan évesnél fiatalabbak még jellemzően könnyen túlestek a fertőzésen. Mint mondta, nem tudja, hogy ezt a vírus mutálódása okozza-e vagy más, ezt a virológusok feladata kideríteni.

A legutóbbi tájékoztatás óta 9272 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte 36 453 tesztet végeztek el. A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 403 123-ra nőtt a járvány kezdete óta jegyzett fertőzések száma, ez idáig 278 676 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak. Ez idáig 3 844 732 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában. Ezek közül 36 453-at az elmúlt 24 órában végeztek el: 21 299-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 15 154-et pedig kérésre. Az elmúlt 24 órában országszerte 1412 újratesztelt fertőzött személynek lett ismét pozitív a koronavírustesztje. Az elmúlt 24 órában 160, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, közölte még a GCS. Ezzel 9756-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?