KÜLFÖLD

13-szor kellett újraéleszteni: négy hét után vették észre az újszülött szívbetegségét

Az utolsó pillanatban műtötték meg az újszülött kisfiút.
  • Szerző: Ripost

Sadie Lovell (35) és férje, Steven több hétig azon aggódtak, hogy újszülött kisfiuk lesz az Egyesült Királyság legfiatalabb koronavírusos áldozata.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Thomas hat napon keresztül képtelen volt természetes úton lélegezni, így lélegeztetőgépre és életmentő műszerekre kötötték. Az újszülött kisfiú szervezete többször is összeomlott, 13 alkalommal kellett hogy újraélesszék. Többször is megpróbálták az orvosok eltávolítani a pici tüdejéből a felgyülemlett vizet, ami miatt légzési nehézségei lettek. A probléma azonban ahelyett hogy javult volna, ismét kiújult.

„Az orvosok azt mondták, hogy a baba nagyon, nagyon, de nagyon beteg. Később jöttem rá, hogy ez egyfajta kód arra, hogy nagy valószínűséggel megfog halni” – nyilatkozta megtörten az édesanya.

A koronavírus-járvány miatt idővel az édesapa nem is látogathatta gyerekét, csak az anyukája maradhatott a kórházban mellette.

Hat nap után kezdtek az orvosai szívbetegségre gyanakodni, de mivel nem tehettek semmit, átadták a kis Thomast a helyi gyermekkórháznak. Ezzel egy időben kiderült, hogy Sadie koronavírussal fertőződött, így elválasztották újszülöttjétől.

A gyermekkórházban a kardiológus meghallgatta a csecsemő szívhangját. Ekkor rájöttek, hogy Thomasnak egy ritka betegsége van, a TAPVR. Ez pedig azt jelenti, hogy a tüdőből származó, oxigénben gazdag vér nem áramlik a megfelelő helyre, korlátozva a test minden részében a jó oxigénellátást.

„A kardiológus azt mondta nekünk, hogy a koronavírus kegyetlen trükköt játszott velünk. Thomas megfertőződött a koronavírussal, de nem ölte meg – pontosan ugyanazokat a tüneteket okozta nála, mint a veleszületett szívelégtelensége, ami a gondok igazi kiváltó oka” – nyilatkozta szívszorító vallomásában Sadie Lovell a The Sunnak.

Miután mindez beigazolódott, négyhetes korában nyitott szívműtétet hajtottak végre rajta a sebészek. A beavatkozás közel öt órán keresztül tartott, de végül sikeres lett. A kisfiú tüdejében lévő folyadék egy nap alatt felszívódott és négy órán belül levehették a lélegeztetőgépről.

Azóta Thomas visszatérhetett családjához és a hosszú, hetekig tartó borzalmak után fel fog épülni.

És ezeket olvastad már?