KÜLFÖLD

10 ezer migránsgyerektől akar megszabadulni Görögország

Görögországba szinte naponta érkeznek a migránsok százasával Törökország irányából. A túlterhelt migránstáborokban egyre feszültebb a helyzet, ezért azt szeretné a görög kormány, hogy legalább a fiatalkorúakat fogadják be más országok.
  • Szerző: WM

A görög kormány azonnali segítséget kér az Európai Uniótól. A hivatalos adatok szerint az Égei-tengeren található görög szigeteken 6000 migránsnak elegendő férőhely van, ehhez képest azonban 24 ezren tartózkodnak jelenleg a táborokban. A 24 ezer illegális bevándorló 40 százaléka 17 év alatti. Kyriakos Mitsotakis görög kormányfő azt követeli az Európai Unió többi tagállamától, hogy vegyék át tőlük a 10 ezer fiatalkorú migránst, ezzel is enyhítve a görögök terhét.

Fotó: gettyimages

Sőt, a miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket azokkal az országokkal szemben, amelyek elutasítják a migránsgyerekek átvételét. A görög kormány kétségbeesésén nem is lehet csodálkozni, a hétvégén volt például olyan, hogy 24 óra alatt több mint 300 gumicsónakos migráns érkezett a különböző görög szigetekre. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig azzal fenyegetőzik, hogy ha nem kap az Uniótól elegendő pénzügyi támogatást az országukban tartózkodó 3,6 millió szíriai migráns ellátására, akkor megnyitják az illegális bevándorlók előtt a határaikat, és százezrek indulhatnak meg Nyugat-Európa felé.

Kyriakos Mitsotakis görög kormányfő
Fotó: AFP

Ennek a forgatókönyvnek fontos szereplője lenne Magyarország is, mivel a bevándorlók nagy számban próbálnának bejutni Magyarországra a déli határszakaszon. A magyar kormány által felhúzott határkerítés azonban a legtöbbeket arra sarkalna, hogy Szerbiából Horvátország felé vegyék az irány, és onnan próbáljanak meg eljutni Németországig.