KÜLFÖLD

1,2 millió forintnyi segélyt kap az államtól a 3 nejű, 13 gyerekes apa

Németországban tucatjával élnek olyan férfiak, akik több nejükkel együtt menekültek az országba. Bár a menedékjogi eljárás során ezeket a saríaházasságokat felbontják, a férfiak lényegében mégis együtt élnek feleségeikkel. Egy új botrány rávilágított, hogy a német szocialistáknak nincs különösebb problémája ezzel a családmodellel.
  • Szerző: WM

A német Bild nevű lap szerdai számában címlapon mutatott be egy szíriai migránst, aki 13 gyermekével és három feleségével él a németországi Münsterben. Bár az iszlám törvénykezés szerinti poligám házasságokat fel kellett bontaniuk, lényegében zavartalanul él az állam nyakán a 17 fős „család”. Az eset annak kapcsán lett hír, hogy vasárnap komoly belpolitikai botrány robbant ki Németországban.

A szocik női igazságügyi minisztere támogatja a többnejűséget?

Horst Seehofer - a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa – szövetségi belügyminiszter eredeti tervei között az szerepelt, hogy egy áprilisban elfogadott reformmal azt is bevezetnék, hogy a poligámiában élő migránsok nem kaphatnának német állampolgárságot. Ez a törekvés azonban a koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) tartozó igazságügyi minisztérium fenntartásai miatt elbukott. Armin Schuster, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa pár napja így nyilatkozott a történtekről:

Katarina Barley jól láthatóan azt szeretné, ha a többnejű muszlimokat is honosítanánk. Az alkotmányban szereplő, házasságra vonatkozó védelem egészen biztosan nem érvényes a saría által köttetett házasságokra. Az SPD-nek rendre kell utasítania Barley-t.

A legfrissebb hírek szerint - látva a közfelháborodást – a belügyminiszter újabb kísérletet tesz a vitatott kérdések rendezésére, így ősszel újabb reform következhet. Várhatóan azt már Barley is támogatni fogja.

Így nézne ki a baloldal által elképzelt új családmodell?

A Münsterben élő 40 éves Abboud Sweid 2015-ben menekült Németországba a szíriai polgárháború elől. A szíriai migráns nem érkezett egyedül, magával hozta három feleségét és kilenc gyermekét. Bár a menedékjogi eljárásnál megszüntették az iszlám törvénykezés által köttetett két házasságát, a férfi mindennapi életében ez sok változást nem hozott. Amióta Németországban élnek született még négy gyermeke, és a napokban jön világra a 14. utód is.

Szomorú voltam, amikor fel kellett bontani a házasságaimat, azt hittem, hogy Németországban is van poligámia. Most három külön lakásban élünk, nagyon közel egymáshoz, így megtehetem, hogy cserélgetem, hogy éppen kivel töltöm az éjszakát

– meséli a családapa, majd az egyik feleség azt mondja, hogy a jövőjüket már Németországban képzelik el, ahol továbbra is egy családként szeretnének élni.

1,2 millió forintnyi segély havonta

Abboud Sweid pedig örülne, ha megkaphatná a német állampolgárságot, mert szerinte úgy sok minden egyszerűbb lenne. A férfi feltehetően nem a munkakeresésre gondolt, 2015 óta ugyanis a család egyetlen tagja sem dolgozik. Az édesapa bevallása szerint havonta 3785 eurót (több mint 1,2 millió forint) kapnak családi pótlékként és egyéb szociális jogcímen. Különösen bizarr, hogy még lakbért sem kell fizetniük a migránsoknak, azok költségeit is az állam állja ugyanis.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezek a legjobb ünnepi főételek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?