POLITIK

Közel a baj: gyilkos kór fenyeget a szomszédban

Aggódnak a vajdasági magyarok, mert a magyar határtól alig hatvan kilométerre található Szeghegyen is megjelentek a nyugat-nílusi lázzal fertőzött szúnyogok.
  • Szerző: Ripost

Nem alaptalan a vajdasági magyarok félelme a nyugat-nílusi láztól, mivel az elmúlt fél évtizedben ötszáznál is több megbetegedés történt, a halálos áldozatok száma pedig elérte az 58-at – értesült a hirado.hu.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az ott élők semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak a veszélyes vérszívók megjelenéséről. Kishegyes Környezetvédelmi osztályvezetője, Hallgató Imre a portálnak úgy nyilatkozott, maga is csak a sajtóból értesült arról, hogy nyugat-nílusi láz vírussal fertőzött lárvákat mutattak ki a vizsgálatok Szeghegyen. Ráadásul a lárvák megtalálása és az eredmény bejelentése között egy hónap telt el.

Az augusztustól októberig fenyegető nyugat-nílusi vírus emberről emberre kizárólag vér- vagy szervadományozás útján terjed.

Lappangási ideje kettőtől tizennégy napig tart, a fertőzöttek döntő többsége tünetmentes, náluk, a feltételezések szerint, életük végéig tartó védettség alakul ki – írja a webbeteg.hu.

A megfertőzöttek ötödénél láz, izomfájdalom, fejfájás, bőrkiütések, illetve nyirokcsomó-megnagyobbodás jelentkezhet, amelyek maguktól megszűnhetnek.

A veszélyeztetett egy százaléknál ugyanakkor idegrendszeri problémák léphetnek fel, amelyek időseknél, illetve gyenge immunrendszerű alanyoknál akár halált is okozhatnak.

További rossz hír, hogy a nyugat-nílusi vírus ellen nem létezik humán védőoltás, illetve speciális terápia.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?