KÜLFÖLD

Kötelező migránskvótával riogat a német belügyminiszter is

Horst Seehofer azt szeretné, ha Európa szinten reformálnék meg a menekültügyi rendszert. A tervek szerint előzetes vizsgálatokon esnének át a migránsok az EU külső határain, majd pozitív elbírálás esetén kötelező kvóta szerint osztanák szét őket minden tagállamban.
  • Szerző: WM

Minden eddigi szabályozás ellenére továbbra is Németországba özönlenek legnagyobb számban az illegális bevándorlók. Nem véletlen tehát, ha éppen a német belügyminiszter újabb szigorítást tervez. A Welt am Sonntag nevű tekintélyes német lap szerint Horst Sehhofer tárcavezető európai szintű reformokat szeretne bevezetni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legnagyobb baj azonban az, hogy a német politikus nem megállítani, hanem menedzselni akarja a migrációt.

A belügyminiszter úgy képzeli, hogy az Európai Unióba igyekvő bevándorlóknak az unió külső határain egy előzetes átvizsgáláson kellene átesniük. Itt már ki tudnák szűrni azokat a migránsokat, akiknek semmilyen esélye sincs menedékjogot kapni. Azok a bevándorlók, akik ezeknek a vizsgálatoknak nem vetik alá magukat, vagy az elbírálás előtt illegálisan tovább utaznak egy másik uniós tagállamba, azoknak a menedékkérelmét indoklás nélkül elutasíthatnák, és visszatoloncolhatnák a hazájukba. Seehofer szerint azonban az új rendszer csak abban az esetben lenne működőképes, ha a hatóságok viszonylag rövid idő alatt dönteni tudnának az egyes esetekben, és az eljárások nem húzódnának el hónapokig.

Horst Seehofer (Forrás: dpa)

Színre lép a kötelező kvóta

Bár Horst Seehofer korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel értett egyet, Bajorország miniszterelnökeként még arról beszélt, hogy a tömeges bevándorlást meg kell állítani. Német belügyminiszterként azonban már arról beszél, hogy a külső határokon pozitív elbírálást kapó migránsokat egy bizonyos kvóta alapján kellene a tagországok között szétosztani. A betelepítendő migránsok számát az adott tagállam gazdasági teljesítménye és a lakosságszáma határozná meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?