Létrehozva: 2020.05.01.

Koronavírus: Trump elnök 1 milliárdos büntetéssel fenyegette meg Kínát

Nem tudni, hogy mindez a választási kampány része-e, vagy az USA elnökének valóban vannak bizonyítékai arról, hogy a koronavírus a vuhani biológiai kutatólaborból terjedt szét az egész világon.

Trump elnök legutóbbi sajtótájékoztatóján bizonyítékokra, titkosszolgálati anyagokra hivatkozva egyértelműen azt állította, hogy a koronavírus a vuhani biológiai laboratóriumból származik.

Egyúttal 1 milliárd dolláros büntetéssel fenyegette meg Kínát. Az még nem világos, hogy ezt milyen formában, például büntetővámok formájában képzeli-e el.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre szélesebb körben megfogalmazódó vélemény, hogy Kína felelős a járvány kirobbanásárért és ezért kártérítést kell fizetnie. Arról egyelőre nincs szó, hogy Amerikai visszatartaná Kínának járó adósság visszafizetését, ami nyilvánvalóan durván hatna a nemzetközi pénzügyi világra.

Trump kijelentette azt is, hogy nem hisz abban a sokáig széles körben terjedő elméletben, miszerint a koronavírus állatok, denevérek, a tobzoska, vagy kígyók révén fertőzte meg az emberiséget.

Az amerikai elnök arra a kérdésre, hogy vannak-e bizonyítékok Kína ellen arról, hogy a vírus valóban a biológiai fegyverkutatásokkal is foglalkozó vuhani laborból szabadult ki, egyértelműen igennel válaszolt.

Arra a kérdésre viszont elutasító választ adott, hogy a szélesebb közvélemény a közeljövőben megismerheti-e ezeket a dokumentumokat.

Amerikai lapértesülések szerint erősen valószínű az a verzió, hogy elpusztult, a vírussal beoltott kísérleti állatok teteme kerülhetett ki a laboratóriumból, nagy valószínűséggel a közeli piacra. Ahol, amint azt már számtalan riport bemutatta denevértől, kígyóig, kutyáktól macskákig szinte bármiféle állat húsát árulták. Feltételezések szerint a biztonsági előírásokat megszegve, a labor személyzete akarhatott egy kis mellékkeresethez jutni a beoltott, kísérleti állatok tetemének eladásával.

Miután Trump elnök felvetette, hogy a koronavírus járvány okozta károk miatt 1 milliárd dollár megfizetésére kívánja kötelezni Kínát, újságírók felvetették, hogy szóba jöhet-e, hogy az USA visszatartja emiatt a Kínának járó államkölcsönök visszafizetését, az elnök egyértelmű nemmel válaszolt. Azt mondta, hogy egy ilyen lépés súlyosan megrendítené a dollárba, mint nemzetközi fizetőeszközbe vetett bizalmat.

A londoni székhelyű Henry Jackson Society (HJS) nevű agytröszt még április első hetében publikált egy 44 oldalas tanulmányt miszerinta koronavírus-járványban leginkább érintett nyugati országoknak jogában áll több trillió dollár értékben kártérítési pereket indítania Kína ellen, ugyanis szerintük a népköztársaság kommunista vezetése visszatartotta, és szándékosan meghamisította a védekezéshez szükséges információkat és tényeket. A Koronavírus Kompenzáció című dokumentum azt veszi górcső alá, hogy Kínának mekkora a felelőssége a koronavírus globális elterjedésében, illetve a járvánnyal leginkább sújtott országoknak milyen jogi eszközök állnak a rendelkezésére egy esetleges kártérítéshez. A tanulmány szerint a gazdaságilag 7 legfejlettebb ország (G7-ek) már csak azért 3.2 trillió angol fontra perelhetné Kínát, mert annak vezetése megszámlálhatatlan alkalommal megsértette az egészségügyi szabadalmak felhasználhatóságát.

Az amerikai Missouri állam legfőbb ügyésze máris keresetet nyújtott be Kínával szemben a koronavírus okozta emberi tragédiák és gazdasági következmények miatt, írta a CNN.

Az ügyész keresete indoklásában így fogalmazott: „A koronavírus visszafordíthatatlan károkat okozott sok országban világszerte. Missouri államban is több ezren fertőződtek meg és sokan meghaltak, a kisvállalkozások bezártak, a napról napra élőknek pedig nehézséget okoz, hogy egyáltalán ételhez jussanak.”

 

A keresetben azzal is megvádolták Kínát, hogy tagadták a vírus emberről emberre való terjedését az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), pedig bizonyítékuk volt rá, hogy ez megtörténhet.

Missouri államban eddig 6105 esetet diagnosztizáltak és 229-en vesztették életüket a betegségben.

Floridában is csoportos keresetet nyújtottak be Kína ellen a helyi vállalatok, amiért több ezer ember szenvedett károkat a járvány félrekezelése miatt. Azzal vádolják az ázsiai országot, hogy pontatlan információkat közöltek a járványról, melynek pontos ismeretével el sem hagyta volna a fertőzés Kínát.

A kínaiak mindent tagadnak, a missouri keresetet pedig nevetségesnek minősítették. Hozzátették, hogy az amerikai törvényszékeken benyújtott kereseteknek semmilyen jogi következménye nem lehet Kína számára, hiszen a kínai kormány nem az amerikai jogrendszer fennhatósága alatt működik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újrajátszhatják a vasárnapi el Clásicót

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

metropol.hu

Óriási változások a Fradinál, ők távozhatnak a klubtól

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

magyarnemzet.hu

Ütött a XV. kerületi gyermekfelügyelő, ha a gyerekek nemet mondtak a szexre

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

travelo.hu

Totál részegek voltak a madarak, az állatmentők azt hitték haldokolnak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye