Létrehozva: 2020.08.23.

Koronavírus: Sorra jelentenek ijesztő eseteket a világ különböző országaiból

Egy volt kormányfő állapota is súlyos, a vírus újra támad Dél-Koreától Olaszországig.

Vasárnapra átlépte a 800 ezret a koronavírusban igazoltan elhunytak száma világszerte és a fertőzötteké már 23,2 millió felett jár, a meggyógyultaké pedig közel 15 milliónál tart. Az utóbbi két hétben naponta mintegy 5900-an hunytak el a betegségben és sajnos a halálozás felfutása stabilitást mutat: 17 napba telt 600 ezerről 700 ezerig emelkednie az összesítésnek és ugyanígy 17 nap alatt értük el a 800 ezret. Szombaton 254 ezerrel, azaz az utóbbi napokban „megszokott” negyedmillió körüli ütemmel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, de több országban kiugróan sok új esetet közöltek. Ilyen például Dél-Korea, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Ukrajna, Csehország is. Idehaza a vasárnap reggeli jelentés szerint 22 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt 2 idős, krónikus beteg, így 847 főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma.

Megfertőződött koronavírussal Julija Timosenko volt ukrán kormányfő – közölte vasárnap Marina Szoroka, a Timosenko vezette Haza párt szóvivője.

A tájékoztatás szerint az 59 éves politikus koronavírus tesztje pozitív lett, állapota súlyos, 39 Celsius fokos lázzal küzd. „Sajnos, ez az igazság” – írta Facebook bejegyzésében Szoroka.

Értesülések szerint Timosenko családtagjai is megfertőződtek a vírussal. Szoroka erről azonban nem tett említést. Timosenko 2005-ben, illetve 2007 és 2010 között töltötte be a kormányfői tisztséget.

A 42 millió lakosú Ukrajnában mintegy 105 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, és több mint 2270 a kór halálos áldozatainak száma.

A dél-koreai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy a legmagasabb szintre emelje ismét a korlátozásokat, mivel a koronavírus-járvány komoly országos elszabadulásától tartanak.

Az ázsiai országban vasárnap újabb 397 fertőzést regisztráltak, ami március 7-e óta a legmagasabb napi szám. Az új megbetegedések negyedét a főváros és agglomerációján kívülről jelentették, további aggodalomra ad okot, hogy már harmadik napja mérnek 300 feletti új fertőzést.

Dél-Koreában jelenleg a kettes szintű korlátozások vannak érvényben, melyek értelmében beltérben 50, kültérben pedig száz fő az események maximális létszáma, ezzel korlátozzák a vendégek részvételét az esküvőkön, templomi miséken és a sportrendezvényeken is. A harmadik, legmagasabb szintű korlátozás már tíz főben maximálná az események látogatóinak létszámát, illetve lehetőség lenne az üzletek nyitvatartásának lerövidítésére. Az utóbbi napok rekord magas esetszámai után egyre több a pletyka arról, hogy hamarosan ezt is bevezethetik.

Az új koronavírus négyszer olyan gyorsan terjed a 40 év alattiak körében, mint a 65 év felettiek között Franciaországban – közölte Olivier Veran francia egészségügyi miniszter egy vasárnap megjelent interjúban, de figyelmeztetett, hogy a fertőzés terjedése gyorsul az idősek, illetve a veszélyeztetettek körében is.

Veran felhívta a figyelmet arra a Journal Du Dimanche című lapban megjelent interjúban, hogy az új fertőzések nagy száma nem csak a több teszt elvégzésének tudható be. „Veszélyes a helyzet!” – jelentette ki.

Emmanuel Macron államfőhöz hasonlóan a miniszter is kizártnak nevezte, hogy újra kijárási korlátozásokat vezessenek be az országban, de azt lehetségesnek mondta, hogy bizonyos helyeken lesznek korlátozó intézkedések, miután a járvány intenzitása jelenleg éppen nő Franciaországban, de másutt is Európában. E pillanatban 38 gócról tudnak az országban.

A francia egészségügyi hatóságok 3602 új fertőzésről számoltak be szombaton az azt megelőző 24 órából, ami jóval kevesebb, mint az előző napi 4586, de a héten rekordszámú új esetek is voltak a kijárási korlátozások óta eltelt időszakot tekintve. A kórházba szállított, illetve intenzív ellátást igénylő betegek száma hullámzott.

A fő fertőzésgócok mostanra azok a tömegrendezvények lettek, amelyeken nem tartják be a távolságtartási szabályokat, szemben a kora nyárral, amikor a munkahelyeken terjedt a vírus. Sok esetben a fiatal fertőzöttek tünetmentesek, vagy a betegség enyhe lefolyású náluk.

Több mint ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki az elmúlt 24 órában Olaszországban, utoljára május 12-én volt magasabb az egy nap alatt regisztrált új esetek száma – közölte a hétvégén az egészségügyi minisztérium.

A legtöbb új esetet a Róma melletti, legnagyobb forgalmú olaszországi repülőtérnek helyet adó Lazio tartományban regisztrálták: 215 embert, akiknek csaknem a kétharmada nyaralásból hazatérő volt.

Sok fertőzött érkezett Szardínia szigetéről, érkeztek betegek továbbá Horvátországból, Franciaországból, Görögországból, Máltáról, Spanyolországból, Romániából, Ukrajnából, valamint az Egyesült Államokból. A tájékoztatás szerint sok fertőzött fiatal egyébként teljesen tünetmentes.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így próbálták a kommunisták tönkre tenni a magyar történelmi filmeket

origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

borsonline.hu

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

mandiner.hu

Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

ripost.hu

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert