Létrehozva: 2021.04.15.

A 18-59 évesek csaknem felét már beoltották

A fiatalokat, a várandós nőket is arra kérték, hogy jelezzék igényüket az oltásra.

A regisztrált aktív korúaknak, vagyis a 18-59 éveseknek már csaknem a felét beoltották a koronavírus ellen – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Minden regisztrált meg fogja kapni a vakcinát

Galgóczi Ágnes hozzátette, az időseknek már több mint 90 százalékát immunizálták. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy minden regisztrált meg fogja kapni a vakcinát. A fiatalokat, a várandós nőket is arra kérte, hogy jelezzék igényüket az oltásra.

Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak.

Mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és biztonságos

Gulyás Gergely kijelentette: nincs érdemi különbség az egyes vakcinák hatékonyságában, mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és védelmet biztosít, és a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. Elmondta azt is: az oltást illetően vannak területi különbségek, ami adódik abból is, hogy van, ahol több idős él, de eddig a kiválasztás nehéz feladatát a háziorvosok nagy többsége kiválóan megoldotta.

Közölte: a magyar hatóságok vizsgálatai és a tapasztalatok alapján még hatékonyabbak a vakcinák, mint ahogy a gyártók ígérték, a beoltottak 1 százaléka betegszik csak meg, de az oltás miatt náluk is csekélyebbek a kockázatok.

A miniszter szerint mivel a világ egyik legnagyobb üzlete is a vakcinabeszerzés és -értékesítés, elsősorban üzleti érdekekről van szó, amikor valamelyik oltóanyagról azt mondják, hogy kevésbé hatékony.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 millió 90 ezer felett– Regisztráció: vakcinainfo.gov.hu

Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani – jelezte.

Arra is kitért, hogy a kormány kampányt indít, csütörtöktől óriásplakátokon ismert emberek buzdítanak az oltásra, „Az oltás életet ment” jelmondattal.

Gulyás Gergely közölte: regisztrációra azért van szükség, mert az oltás önkéntes. Mindenkit arra biztatnak, hogy ha még nem jelentkezett, tegye meg – tette hozzá.

Köszönet az egészségügyi dolgozóknak és az oltásban közreműködőknek

Megjegyezte: a járványhelyzetben továbbra is komoly nehézségekkel szembesül az ország és azok, akik azért dolgoznak, hogy az egészségügyi ellátás biztosított, az oltás folyamatos legyen. Köszönet illet mindenkit, aki ebben közreműködik – tette hozzá.

3,5 milliós beoltottságnál kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember estén kinyithatnak a teraszok, ez számításaik szerint jövő hét közepén történhet meg.

Hozzátette: a nap folyamán jelenik meg az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket.

Erre azért is szükség van, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt a bérleti, illetve közterülethasználati díjat megemelni a válság közepén. Az I. kerületben csak kormányzati fellépés tudta ezt megakadályozni – hangoztatta.

Hozzátette: örülnek annak, hogy a kormány és a főváros között egyetértés van, és hogy a főpolgármester üdvözölte ezt az új szabályozást, de nem ártana, ha elbeszélgetne saját párttársaival, akik éppen ellentétes intézkedéseket hoztak.

Gulyás Gergely azt mondta, a turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve készített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

Az iskolák újraindításánál is csak fokozatosan és óvatosan haladhatunk

Az iskolákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a nyitásról tartott konzultáción az derült ki, az emberek kellő óvatosság mellett a fokozatos újraindítást támogatják és ez az iskolákra is igaz. Első lépésként, a fokozatosságot szem előtt tartva az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra a jövő héten – jelezte.

Úgy fogalmazott: minden feltétel adott ahhoz, hogy egy járványhelyzet közepette a lehető legbiztonságosabban induljanak újra az óvodák és az alsó tagozatok.

Megjegyezte: a bölcsődék eddig is működtek és a szülők nagy százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ez egy fontos tapasztalat.

Az alsó tagozatosok április 19-én kezdődő iskolai oktatásáról azt mondta, a járványügyi helyzetben az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet a diákoknak. Mivel azonban a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, ha megindul az iskolai oktatás, azzal párhuzamosan digitális oktatás az alsó tagozatosoknak nem lesz. Megjegyezte, a tanulmányi rendszerben van lehetőség a hiányzások pótlására, és „nyilván most nagyobb rugalmasságra van szükség”. Azt is mondta, hogy kényszeríteni senkit semmire nem akarnak. Ugyanakkor az alsó tagozaton, mivel a tanulókat kevés, sok helyen egyetlen tanító tanítja, kisebb a fertőzés kockázata.

A baloldali politikusok oltásellenes nyilatkozatairól

A miniszter kérdésre sajnálatát fejezte ki, hogy a baloldali politikusok „bizonyos megszólalásaikban” még mindig oltásellenesek. Most összefogásra van szükség, és ennek a legfontosabb eleme az oltásra biztatás lenne – hangoztatta.

A magyar hatóságok csak átvizsgált és hatékony oltóanyagot engedélyeztek

Szintén újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok csak átvizsgált és hatékony oltóanyagot engedélyeztek és figyelemmel kísérik azt is, hogy az oltást követően fellép-e mellékhatás. Magyarországon ilyen nem volt, valamennyi oltóanyag megbízható, a Sinopharm- és az AstraZeneca-vakcina semmivel nem rosszabb, mint a többi, sőt bizonyos szempontból lényegesen jobb eredményeket mutat, mint például a Pfizer.

Azt is mondta, a második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan vagy jobb védelmet biztosít, mint a Magyarországon megkapható többi vakcina, teljesen mindegy, hogy ki milyen vakcinát kap, mindegyik biztonságos és védelmet is nyújt – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az újraindítás további lépései szintén az oltottság mértékéhez lesznek kötve

Tájékoztatása szerint 3,5 millió ember beoltása után fog a kormány dönteni arról, hogy 4-4,5-5 millió beoltottnál milyen intézkedéseket hoznak. Mint mondta, a kormány feladata, hogy úgy védekezzenek, szerezzenek oltóanyagot és gyorsítsák az oltást, hogy közben az ország működésképes maradjon.

Hozzátette: az elmúlt 13-14 hónapot a turizmus és a vendéglátóipar szenvedte meg a leginkább, így amikor biztonságosan lehet nyitni, akkor nyitni fognak.

Azt is elmondta, ahogy az egészségügyben, úgy a vendéglátóiparban dolgozóknak sem lesz kötelező beoltatniuk magukat.

Hozzátette: feltehetően már négymilliós oltottságnál lesznek olyan szabályok, amelyeknél lesz jelentősége a védettségi igazolványnak.

A közterületi parkolás addig lesz ingyenes, amíg a járványhelyzet indokolja – jegyezte meg.

A költségvetés biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat

A költségvetést illetően elmondta: most, amikor baj van, és sokat kell költeni az egészségügyi védekezésre és a szükséges intézkedésekre az ország működőképességének fenntartása miatt, jó, hogy van mögöttünk tíz év, amikor szigorú és fegyelmezett pénzügyi politika volt, így vannak olyan tartalékok, amelyekre most támaszkodni lehet. A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette elő, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen – fűzte hozzá, jelezve: április végén nyújtják be a költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre beszámolt a szórakoztatóiparnak nyújtott támogatásokról, ezek között említette a pályázatokat, a raktárkoncertek szervezését és a bértámogatást is.

A Brüsszel által megrendelt vakcina-szállítmányok akadoznak

Gulyás Gergely kifejtette: a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül kiesett a Janssen, így félmillióval kevesebb adagra lehet számítani. A kormány tárgyalásokat folytat, hogy a lehető leggyorsabban pótolják a kiesett oltóanyagot – tette hozzá.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájával oltottak esetében nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek az Egyesült Államokban, ahol a hatóságok kezdeményezték is az egydózisú vakcina használatának felfüggesztését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, folytatja a Janssen oltóanyaga és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Sajtóhírek szerint a vállalat az amerikai javaslatot követően úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat